Waarom krijg je in de winter sneller statisch haar en wat doe je ertegen?

Haar door Sandra E

Je kent het wel, in de winter de hele dag dat haar wat omhoog piekt; Statisch haar. Dit komt voornamelijk door de combinatie van de koude, droge lucht buiten en verwarmde lucht in combinatie met een lage luchtvochtigheid. In dit artikel leggen we je uit hoe statisch haar ontstaat en hoe je je lokken kunt aanpakken.

Waarom krijg je in de winter sneller statisch haar?

Lage Luchtvochtigheid

In de winter is de lucht over het algemeen droger. Verwarmingssystemen in huizen en kantoren dragen bij aan het verminderen van de luchtvochtigheid, wat leidt tot droger haar.

Materiaal van Kleding

Het dragen van kleding gemaakt van materialen zoals wol en polyester kan de wrijving tussen het haar en de stof vergroten, waardoor statische lading ontstaat.

Minder zonlicht

In de winter is er over het algemeen minder zonlicht, wat kan bijdragen aan een verminderde productie van natuurlijke oliën op de hoofdhuid. Dit kan het haar droger maken en vatbaarder voor statische elektriciteit.

Wat kun je doen tegen statisch haar in de winter?

Hydratatie 

Houd je haar goed gehydrateerd door regelmatig een vochtinbrengende conditioner te gebruiken. Overweeg ook het gebruik van een leave-in conditioner om extra vocht toe te voegen.

Antistatische Producten

Gebruik haarproducten die zijn ontworpen om statisch haar te verminderen, zoals antistatische sprays of serums. Deze producten helpen de lading te neutraliseren.

Gebruik een luchtbevochtiger

Plaats een luchtbevochtiger in je huis of op kantoor om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan helpen om de droge lucht te verzachten en statisch haar te verminderen.

Natuurlijke Materialen

Kies kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen om wrijving te verminderen en statisch haar te voorkomen.

Gebruik van natuurlijke oliën

Breng natuurlijke oliën aan op je haar, zoals arganolie of kokosolie, om het haar te hydrateren en te beschermen tegen statische elektriciteit.

Antistatische borstel of kam

Gebruik borstels of kammen gemaakt van materialen zoals hout of met natuurlijke borstelharen om statisch haar te verminderen.

Voorkom overmatig gebruik van föhn of stijltang

Beperk het gebruik van verwarmingstoestellen zoals föhns en stijltangen, omdat deze de natuurlijke vochtigheid van het haar kunnen verminderen.

Door een combinatie van hydratatie, het gebruik van geschikte haarproducten en het vermijden van omstandigheden die de luchtvochtigheid verminderen zullen je haar minder statisch worden.