Statisch haar: wat te doen

Haar door Sanne

Nu de dagen korter en kouder worden, is het tijd om die warme muts en sjaal weer tevoorschijn te toveren. Iedere winter gaat dit samen met veel frustratie, want je haar springt gelijk alle kanten uit. Zucht. Statisch haar. Hoe komt dit en wat kun je er tegen doen? Wij verklappen de beste trucs om van statisch haar verleden tijd te maken.

statisch haar

Lees ook: Haast? Met deze makkelijke kapsels zit je haar net zo leuk

Statisch haar voorkomen

Waar komt mijn ontplofte coupe vandaan? Tijd voor een mini-les natuurkunde. De hele dag nemen je haar en huid elektronen op. In zomer is de lucht vochtiger dan in de winter waardoor deze elektronen gemakkelijker in de lucht worden opgenomen. Water geleidt namelijk elektriciteit. In de winter is dit anders, omdat de lucht dan een stuk droger is. Ook maken we de lucht nog droger door binnen de verwarming aan te zetten. De elektronen kunnen niet terugvloeien de lucht in en blijven dus in ons haar zitten waardoor we statisch haar krijgen. We moeten dus de droogte bestrijden om van statisch haar verleden tijd te maken.

Gebruik voedende shampoo, conditioner en hydraterende olie

In de winter is de lucht is al droog genoeg, dus vermijd shampoos die je haar uitdrogen. Houd je haar vochtig door bij elke wasbeurt een conditioner te gebruiken. Daarnaast kun je een hydraterende olie in je haar smeren. Dit zorgt ervoor dat je haar meer vocht vasthoudt en minder snel statisch wordt.

En weg is statisch haar: de truc met droogtrommeldoekjes

Droogtrommeldoekjes zijn geweldig. In de wasmachine voorkomen ze dat je kleding statisch wordt. Waarom zou je ze dan niet gebruiken voor je haar? Het doekje kun je eenvoudig door de spijlen van je haarborstel drukken. Als je hierna je haren kamt, wordt je haar dus niet meer statisch. Wauw!

Een goede, schone haarborstel

Kam je lokken met een houten haarborstel met nylon en varkenshaar of koop een speciale ionenborstel. Een haarborstel gemaakt van plastic of metaal geleidt namelijk elektronen waardoor je statisch haar krijgt. Je kunt ook een beetje haarlak in je haarborstel spuiten voordat je begint met kammen. Wel is het dan belangrijk om regelmatig je haarborstel schoon te maken. Anders krijg je een vette coupe.
 

 

via GIPHY

Een wasbeurtje overslaan

Wanneer je je haar wast is het dus belangrijk om hydraterende shampoo en conditioner te gebruiken, maar was je haar niet te vaak. Door je haar te vaak een wasbeurt te geven, droogt je haar uit en dan krijg je sneller statisch haar. Pas wel op dat je haar niet ineens op een coupe frituurvet lijkt. Dat is weer een ander uiterste.

Verberg statisch haar met een ander kapsel

Als je haar statisch is, vliegt het alle kanten uit. Om dit te minimaliseren kun je het ook mooi invlechten en dankzij een spuitje haarlak op zijn plek. Jij hebt nergens meer last van. Heerlijk! Ga niet aan de gang met een föhn of stijlstang, want hierdoor droogt je haar snel uit.

via GIPHY

Koop een luchtbevochtiger

Wanneer de verwarming weer aangaat, wordt de lucht droger in huis. Om statisch haar te voorkomen, gaan we natuurlijk niet de verwarming een standje lager zetten. Brrr… Veel te koud. Het beste wat je kunt doen om de lucht minder droog te maken, is een luchtbevochtiger te kopen. Wil je wat goedkoper uit zijn? Dan kun je ook speciale bakjes met water aan de verwarming hangen. Ververs het water iedere dag en blijf zorgen voor een goede ventilatie in huis. Anders wordt het gauw een broeihaard van schimmels en bacteriën. Ew!

Vermijd synthetische stoffen en wol

Statisch haar voorkomen begint met de keuze van je kleding. Laat die geliefde wollen gebreide trui van je oma maar in de kast liggen en vermijdt synthetische kleding. Synthetische stoffen zoals viscose en polyester geleiden gemakkelijk elektriciteit waardoor je haar sneller statisch wordt. Kies daarom stoffen zoals satijn, zijde, kasjmier en katoen.

Wil je toch je favoriete wollen trui van je oma aan? Dan kun je misschien investeren in leren schoenen. Leer voorkomt dat er een elektrische lading wordt opgebouwd. Je kunt je kledingstuk ook aan metalen kledinghanger hangen of je kledingstuk een halfuur in de vriezer leggen. Good luck!

Lees ook: Kokosolie voor je haar: zo gebruik je het