‘Cash Stuffing’: de voor- en nadelen van deze spaarmethode

Vrije tijd door Anjali

Sparen: we willen het allemaal, maar het gaat niet altijd even makkelijk. "Cash Stuffing" is een nieuwere spaarmethode, maar werkt deze wel zo goed?

"Cash Stuffing" als spaarmethode

Het is al een tijde een trend op TikTok: "Cash Stuffing". Hierbij verdeel je je budget in contant geld in bepaalde enveloppen van verschillende categorieën, zoals boodschappen, entertainment en vakanties. Wanneer je je loon gestort krijgt, pin je een deel van dit geld. Je houdt natuurlijk geld over voor incasso's, maar houdt de rest contant over. Als je dan boodschappen gaat doen, gebruik je het contante geld. Is het geld in de envelop (bijna) op? Dan weet je dat je teveel hebt uitgegeven aan waar de envelop voor bedoeld was. Het doel van deze spaarmethode is dat je bewuster met je geld omgaat en dat je je echt aan een bepaald budget houdt.

Voordelen

Voor heel veel mensen op TikTok bleek deze methode effectief te zijn. Dit zijn een aantal voordelen van het budgetteren:

  1. Minder makkelijk uitgeven: Een pinpas trek je al sneller dan dat je contant geld uitgeeft, dit heeft dan ook gevolgen voor de spaarmethode.
  2. Creativiteit: "Cash Stuffing" heeft iets waardoor je graag spaart: zeker als je enveloppen of een map gebruikt die je mooi kunt versieren. Dit motiveert je beter te budgetteren.
  3. Motiverend: Voor sommigen van ons kan het zien van een mapje vol met geld motiverend werken. We zijn als mensen visueel ingesteld, en het zien hoeveel briefjes er in één bepaalde plek zitten helpt ons dit door te zetten. Zo werken we harder en kunnen we sneller onze doelen nastreven.
  4. Overzicht: Het zien van al het geld bij elkaar helpt ons overzicht te creëren. Ook weet je precies hoeveel geld je aan een bepaalde categorie. Hierdoor kun je sneller bepalen waarop je moet besparen.
  5. Rijkdom: Wanneer je een aantal enveloppen, een mapje of de stapel contant geld in je handen houdt, heb je het gevoel dat je de wereld aankan. Je hebt het gevoel dat je effectief geld in handen hebt, waardoor je nóg harder je best gaat doen dat te onderhouden.

Nadelen

  1. Klein budget: zeker in het begin is het lastig in de schatten waarvoor het budget nodig is en hoeveel je opzij moet leggen. Je zult bij een te klein budget constant je grenzen moeten verleggen, wat demotiverend werkt omdat je het gevoel krijgt dat je je niet aan je budget kan houden. 
  2. Onveilig: Veel mensen vinden het niet fijn om met veel contant geld over straat te lopen. Dat is ook niet altijd even handig.
  3. Wisselgeld: Wanneer je met briefjes betaald, kun je muntjes terugverwachten. Ook dat kan een last zijn, omdat je vervolgens de maand eindigt met alleen maar muntjes. Een spaarpot voor deze munten zal goed werken om de spaarmethode tot zijn recht te laten komen.