Waarom groeit ons haar sneller in de zomer?

Haar door Juliët

Hou jij van lange lokken, maar groeit jouw haar volgens jou niet snel genoeg? De zon zou misschien een handje kunnen helpen. Maar groeit ons haar nu echt sneller in de zomer? Wij hebben dit voor je uitgezocht. Is het een feit of fabel?

Haar zomer

Een ding is zeker, ons haar groeit sneller in de zomer dan in de winter. Maar of het nou door de zon komt is een andere vraag. De zon is natuurlijk een belangrijke bron als het gaat om vitamine D. Die zorgt er namelijk voor dat ons haar sneller groeit. De zon werkt enorm goed tegen haaruitval. De zon zorgt er daarnaast ook voor dat je haarzakjes een impuls krijgen, waardoor je haargroei wordt bevorderd. Maar is de zon en dus vitamine D genoeg om je haar te laten groeien? Er kunnen namelijk meer dingen een rol spelen. Zo eten we over het algemeen in de zomer een stukje gezonder vergeleken met de winter en bewegen we een stuk meer. We hebben het over haargroei, maar wat kunnen we ons daar nou eigenlijk bij voorstellen? We hebben het echt over milimeterwerk. Verwacht dus niet dat je ineens dat er een hele groeispurt op je hoofd plaatsvindt. Een leuk feitje is dat bij mannen de baard een stuk sneller ook groeit, namelijk tot 6 milimeter meer vergeleken met de winter.

 

Tips voor groeien

De zon kan ons dus zeker een handje helpen, maar helaas niet voldoende. Daarom hebben we nog wat andere tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Borstel je hoofdhuid. Het is belangrijk om je hoofdhuid te borstelen in plaats van je punten, omdat je je haar dan minder beschadigt. Er komen oliën vrij en die kunnen je haar natuurlijk voeden. Je haar kan op deze manier sneller gaan groeien. Gebruik het liefst wel een zachte borstel. Een die gemaakt is van natuurlijke haren.
  2. Verzorgen en nog meer verzorgen. Te veel producten zijn niet goed, maar te weinig ook niet. Verzorg dus regelmatig je haar met een olie of serum. Je haar gaat meer glanzen, valt soepelen en voelt gladder. 
  3. Bescherm je haar tegen hitte. We weten allemaal dat te veel hitte voor ons haar niet goed is. Alleen gebruiken we lang niet allemaal een beschermend product voor ons haar. Doe dit vooral wel. Het beschermlaagje kan er net voor zorgen dat jouw lokken beter groeien. 
  4. Hoofdmassage. Klinkt heerlijk toch? Dat is het ook zeker. En het is ook nog eens stimulerend voor je haargroei. Je bevordert namelijk de bloedsomloop en de zuurstoftoevoer. Je wordt zen en je haar groeit ook nog eens sneller. Ideaal!
  5. Vitamines. Zorg dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Met name vitamine B en D zijn erg belangrijk. Vis, eieren, avocado en bananen kunnen hier goed bij helpen. 
  6. Natuurlijke producten. Er bestaan genoeg producten, maar de belangrijkste producten zijn toch de natuurlijke. Lavendelolie, rozemarijn, eiwit en biergist zijn mogelijkheden. Zelfs knoflook en uien zouden zorgen voor lange lokken. Het enige is alleen dat je even moet wennen aan de geur. 

De zomer heeft zo zijn voordelen voor het haar, maar er zijn dus ook nog genoeg andere tips die je kunnen helpen. Welke ga jij toepassen?