WNL-baas Bert Huisjes legt tijdelijk werkzaamheden neer na beschuldigingen wangedrag

Media door Jennifer

De beschuldigingen van wangedrag door omroepbaas Bert Huisjes hebben kennelijk toch invloed. De WNL-baas legt nu namelijk tijdelijk zijn werkzaamheden neer, meldt hij in een mail aan de redactie. Hij hoopt zo ruimte te maken voor een goed, onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden rond verwijten over de omroep en zijn functie.

WNL-baas Bert Huisjes legt tijdelijk werk neer

Het is ongeveer een week geleden, dat beschuldigingen worden geuit aan het huis van WNL-baas Bert Huisjes over wangedrag. Door hem heerst al jarenlang een angstcultuur binnen de omroep en ook bekende oud-presentatrices vertellen over hun ervaringen aan het AD, die het onderzoek heeft gedaan. Eerder gaf Bert aan dat hij het "erg" vond om te horen, dat oud-medewerkers over de nare ervaringen hebben gepraat. Hij gaf toe dat er zeker fouten waren gemaakt, maar vond het bijvoorbeeld ook zijn taak om de "redactionele koers" te bewaken. Daarom bemoeide hij zich soms op een dwingende manier met de inhoud van tv-programma's. Alleen zal hij voorlopig helemaal niets doen voor WNL. In een mail aan zijn redactie meldt Bert namelijk, dat hij zijn werk als hoofdredacteur en bestuurder tijdelijk neerlegt.

Onafhankelijk onderzoek

Bert hoopt op deze manier het onderzoek niet in de weg te zitten. Momenteel wordt een onafhankelijk, extern onderzoek gedaan naar de omstandigheden rond verwijten over de omroep en zijn functie. Dat heeft de raad van toezicht besloten. "Door mij en de omroep zijn bij de opbouw van WNL fouten gemaakt, het had anders gekund en gemoeten," vertelt hij in zijn statement. "Daardoor zijn mensen in de knel geraakt - dat betreur ik ten zeerste. De kritiek heeft mij geraakt en trek ik me aan." Zijn besluit is in overleg gegaan met de raad van toezicht. Hij neemt het besluit overigens ook, zodat "melders uit het heden" zich makkelijker durven te uiten tijdens het onderzoek. Hij hoopt op zo dat er een "betere structuur" komt bij WNL en een "veilige en positieve werkomgeving".

In de tussentijd wil Bert veel reflecteren, gesprekken voeren en informatie leveren waar om wordt gevraagd. "Voor WNL blijf ik beschikbaar voor de overdracht van lopende zaken of als er tijdens mijn afwezigheid vragen rond continuïteit zijn, mocht daar behoefte aan zijn," aldus Bert.

Angstcultuur

Zoals gezegd heerst dus sinds het aantreden van Bert in 2011 een angstcultuur bij WNL. Volgens de beschuldigingen van (oud-)medewerkers maakt Bert zich, sinds dat hij in dienst is gekomen, regelmatig schuldig aan intimidatie, pesten, manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie. Hij stond daarom ook wel bekend als 'Bertlusconi' en 'Angry Bert'. De melders spreken ook wel van een "vergiftigd nest". In totaal hebben 25 mensen hun ervaringen gedeeld bij het onderzoek van AD, waaronder ook oud-presentatrices Leonie ter Braak, Merel Westrik, Roos Moggré en Eva Jinek.

In een interview met NTR-radioprogramma Kunststof geeft Eva aan, dat ze haar ervaringen vooral heeft gedeeld voor de toekomstige generatie. "Ik vind dat jonge mensen die bij de publieke omroep werken gewoon in een normale werkomgeving moeten kunnen functioneren," aldus Eva.

De raad van toezicht belooft dat zij op korte termijn met een plan komen, hoe het vertrek van Bert voorlopig wordt opgevangen.

Lees ook: Eva Jinek over misstanden bij publieke omroep: "het is heel eenvoudig: doe gewoon normaal"