Deze snack moet je in deze Nederlandse stad proeven

Eten door Britt

Wij Nederlanders zijn gek op snacks en dat snappen wij ook wel. Nederland heeft namelijk zoveel lekkere snacks, denk aan: de bitterbal, frikandel, poffertjes, haring en oliebollen. Elke stad of provincie heeft zijn signature snack. Lees hier welke snack je waar in Nederland moet proeven.

Arnhemse meisjes

De Arnhemse meisjes zijn ovale hardgebakken koekjes van gistdeeg, die rijkelijk zijn bestrooid met suiker. De koekjes werden voor het eerst gebakken in 1829. Het is de Arnhemse trots en wij snappen wel waarom. De echte originele koekjes haal je bij Bakker Hilvers. Erg lekker en het proberen waard.

Worstenbroodje

We kennen ze allemaal wel of doordat je ze haalt bij de supermarkt of door Roy Donders, de worstenbroodjes. Ben je in Brabant dan mag je niet de provincie verlaten zonder te genieten van een warm en vers worstenbroodje.

Bossche bol

Ook uit Brabant, namelijk uit Den Bosch komt de Bossche bol. Deze ken je ook vast wel van jouw plaatselijke bakkerij, maar de Bossche bollen van banketbakkerij Jan de Groot zijn next level. Zeker een pitstop waard!

Limburgse vlaai

Nog zo’n eentje die wij allemaal wel kennen, maar nergens zo lekker smaakt dan op het terras van een Limburgse bakker. Wil je de beste van 2023 proeven? Ga dan langs bij bakker Vries in Weert.

Zeeuwse bolus

De Zeeuwse bolus is een zoet gesuikerd broodje afkomstig uit de provincie Zeeland. Neem je een zak bolussen mee naar kantoor of school? Dan moet je sowieso delen. Ken je het niet? Je weet niet wat je mist.

Het Spakenburgs hart

De lekkernij uit Spakenburg is een soort boterkoek die niet helemaal gaar is gebakken, met een glazuur van eiwit en poedersuiker. Het Spakenburgs Hart wordt meestal gegeten bij feestelijke gelegenheden, zoals een verjaardag. Wij vinden dat elke dag een feestje is, dus ook wanneer wij in Spakenburg zijn. Zeker proberen of meenemen als je in Spakenburg bent.

De stroopwafel

Als je aan Gouda denkt, denk je vast aan kaas maar het is ook de stad van de stroopwafel. De Stroopwafel is ontstaan in Gouda. In 1810 is de eerste Stroopwafel gemaakt van restjes deeg en koekkruimels met stroop ertussen, door bakker Kamphuisen. Een warme stroopwafel is altijd een goed idee en zo ook in Gouda.

De Oranjekoek

Friesland weet wat lekkere snacks zijn. Zo hebben zij suikerbrood, drabbelkoeken, roggebrood, keallepoaten en Fryske duumpkes, maar ook de oranjekoek. De oranjekoek bestaat traditioneel uit een plaatvormige koek met snippers sinaasappelschil, met daarop roze glazuur en een crème. Zet deze ook maar op je lijstje als je naar Friesland gaat.

Eierbal

De één is groot fan en de andere iets minder. We hebben het over de Groningse snack, de eierbal. De eierbal bestaat uit een heel of half hard gekookt en gepeld ei in ragout. De bal wordt gepaneerd en daarna gefrituurd. Sta je op de Grote Markt in Groningen? Probeer dan zeker een eierbal.

Lees ook: 5 x de leukste hotspots in Groningen waar je deze zomer naartoe wilt