Wat is nu eigenlijk de meest belangrijke maaltijd van de dag?

Eten door Juliët

Is je ontbijt nou echt de belangrijkste maaltijd van de dag of is dit een fabeltje? Wij hebben dit voor je uitgezocht. Lees gauw verder. Jij weet voortaan welke maaltijd jij absoluut niet moet overslaan.

De meest belangrijke maaltijd

Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd, omdat het je energie geeft en helpt de spijsvertering. Ontbijt geeft je een goede start van de dag en helpt je in bepaalde situaties te concentreren. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten meer vezels, calcium, zink en ijzer en de vitamines A, B2 en C binnenkrijgen.

Waarom is je ontbijt zo belangrijk?

Sommige mensen kunnen de deur niet uit zonder ontbijt en anderen kunnen makkelijk tot het middaguur zonder. Door te onbijten, start je lichaam vol energie. Je lijf heeft de hele nacht zonder eten moeten doen, dus het heeft weer energie nodig. Het belangrijkste is dat je eerste maaltijd een gezonde keuze is. Luister naar je lichaam. Word je wakker met een knorrende maag en heb je superveel zin in ontbijt? Ga er vooral voor en ga lekker eten. Zo niet, begin dan je dag met een glas water of thee en kies een later moment om rustig te eten.

Een gezond ontbijt bestaat uit vezels. Die zitten alléén in plantaardige producten en niet in dierlijke voedingsmiddelen. Denk aan fruit, groenten, volkoren granen, noten, pitten, peulvruchten en zaden. Start dus met je ontbijt met fruit, zo kom je namelijk sneller aan het voedingsadvies van minimaal 250 gram groente en minimaal 200 gram fruit.

Ontbijt overslaan?

Is het ontbijt overslaan wel zo slim, zoals bij intermittent fastig? Dit is een vorm van afwisselend vasten. Elke dag moet je 16 uur achterelkaar vasten en 8 uur lang een normaal maaltijdpatroon volgen. Dit hangt af van wat je de rest van de dag eet. Hierbij wordt het ontbijt vaak overgeslagen, maar verschuift het naar lunchtijd. Sommige mensen eten twee keer per dag en snacken tussendoor, maar vergeten vaak dat een tussendoortje een kleine maaltijd is. Het beste is om drie keer te eten en tussendoor niet te snacken. Bij het overslaan van één hoofdmaaltijd, zie je vaak dat mensen te weinig voedingsstoffen binnen krijgen.

Energie

Als jij 's ochtends ontbijt, dan heb je de rest van de dag er profijt van. Dit heeft te maken met je bloedsuikerspiegel en verzadiging die een ontbijt geeft. Door vezelrijke voedingsmiddelen te kiezen, zul je zien dat je langer verzadigd bent. Je hebt hierdoor minder last van pieken en dalen in je energie.