Dit zijn de regels van groepslessen in de sportschool die iedere beginner moet kennen

Sport & gezondheid door Maya Luz

In de sportschool kun je alleen sporten, maar met een groep sporten is misschien wel veel leuker! Wil jij graag een keer een groepsles uitproberen in de sportschool? Houd dan rekening met deze gedragsregels.

Lees ook: Nieuw in de sportschool? Maak deze fouten dan niet

Geef elkaar de ruimte

Als je aan het sporten bent heb je genoeg ruimte nodig. Je moet vrij kunnen bewegen en niet het gevoel hebben alsof er iemand in je nek staat te hijgen. Geef elkaar dus genoeg ruimte tijdens een groepsles. Afhankelijk van het soort groepsles kan te dicht op elkaar staan ook gevaarlijk zijn. Denk aan oefeningen waarbij je met je armen en benen moet zwaaien of gewichten te lucht in moet tillen. Om iedereen met een relaxt gevoel te kunnen laten sporten, is genoeg personal space dus essentieel.

Kom op tijd

Een keer te laat komen kan iedereen overkomen. Maar voor een groepsles raden we altijd aan om zoveel mogelijk je best te doen om op tijd te komen. Het is namelijk nogal storend voor de les als jij binnen komt wandelen terwijl deze al is begonnen. Je verstoord de andere sporters en de instructeur. Kom het liefst een paar minuten te vroeg. Zo heb je nog genoeg tijd om een plekje te zoeken, je spulletjes klaar te zetten en eventueel nog even snel een toiletbezoekje te plegen.

Vergeet je handdoekje niet

Tijdens een groepsles ga je hoogstwaarschijnlijk veel zweten. Dat is hartstikke goed! Maar het is niet zo netjes om je zweet overal achter te laten. Denk aan de vloer, op je matje of op apparatuur. Neem daarom altijd een handdoekje mee om je zweet mee schoon te kunnen maken. Leg je handdoekje neer op je matje tijdens je work-out en neem bijvoorbeeld even het zadel van de spinningfiets ermee af voordat je weggaat. Dat is wel zo beleefd tegenover andere sporters en het sportschoolpersoneel.

Zet je telefoon op stil

Beeld je even in: je zit in een ontspannende yogales. Iedereen is helemaal zen en dan gaat er opeens een telefoon af. Nu is de ontspannende sfeer helemaal weg. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Afleiding is tijdens een groepsles ongewenst. Laat je telefoon dus het liefst in je tas, buiten de zaal, of zet deze tenminste op stil.

Volg de instructeur

De instructeur staat tijdens de groepsles voor de klas. Zij bepalen de oefeningen en de invulling van de les. Het is niet bepaald respectvol tegenover de instructeur om je eigen plan te trekken. Volg de instructies van de instructeur zo goed mogelijk op, daarvoor kom je tenslotte naar een groepsles. Ben je geblesseerd en kun je hierdoor bepaalde oefeningen niet doen? Geef dit dan aan bij de instructeur voordat de les begint. Zo kunnen ze je helpen met het geven van alternatieve oefeningen of je helpen met behaalde oefeningen waar nodig.

Bewaar het bijpraten voor na de les

We hebben het eerder al even gehad over afleidingen. Tijdens de les kletsen is nogal storend voor de rest van de groep en de instructeur. Even willen bijpraten met je gymbuddy is logisch, maar doe dit voor of na de les zodat je er niemand mee stoort.

Lees ook: Wil jij in de ochtend leren sporten? Zo doe je dat