Maandverband en tampons: zo slecht zijn ze voor jou en het milieu

Sport & gezondheid door Kyra

Elke maand begint het riedeltje weer opnieuw. Alle menstruatieproducten komen de kast weer uit en we gebruiken ze weer met alle liefde. Zijn deze producten eigenlijk wel goed voor ons? En zijn deze producten wel aardig voor onze planeet? Wij zoeken het voor je uit.

Maandverband

Maandverband in Europa is veilig te gebruiken. Wij hebben regels die ervoor zorgen dat toxinen in het maandverband minimaal aanwezig zijn. Ze zijn er wel, maar in zulke kleine hoeveelheden, dat het geen schade brengt aan het lichaam. Wel is het mogelijk dat maandverband geurstoffen bevat, om je zo frisser te laten ruiken. Als je hier allergisch voor bent, is het belangrijk om goed de ingrediënten te lezen. Als hier hypoallergeen staat, is het goed om te gebruiken.

Tampons

Bij tampons ligt het net even wat anders. Je hebt vast wel de horror verhalen gehoord over Toxic Shock Syndrome (TSS). Je draagt het te lang en de gevolgen zijn vreselijk. Deze verhalen schrikken veel mensen af van het gebruiken van tampons. Gelukkig komt het minder vaak voor dan dat je leest. Zolang je de tampon niet langer dan acht uur draagt, is er niets aan de hand. Er is altijd een kans dat TSS alsnog komt, maar de kans is veel kleiner. Klachten zoals diarree, duizeligheid, hoge koorts en overgeven zijn symptomen van TSS. Hou de symptomen goed in de gaten en ga langs de dokter als je het niet vertrouwt.

Milieu

In Nederland worden veel menstruatieproducten gebruikt. In je leven gebruik je tussen de 11 en 16 duizend producten zoals tampons, maandverband en inlegkruisjes. Stel je maar eens voor wat een impact dat heeft op onze planeet. Maandverband en tampons samen leveren 150 kilo aan afval in een leven van mensen die menstrueren. Mocht een menstruatieproduct de weg kwijt zijn en in de natuur belanden, dan duurt het minstens honderd jaar voordat dit helemaal is afgebroken.

Zelfs de productie van onze sanitair producten zijn niet lekker voor de aarde. Het maakproces van de menstruatieproducten gebruikt grote hoeveelheden energie en water. In het hele leven van eenmalige menstruatieproducten dragen ze genoeg bij aan de opwarming van de aardbol. Samen met het transport gaat er aanzienlijk veel CO2 de lucht in.

Alternatieven

Gelukkig bestaan er tegenwoordig vervangers voor deze vervuilende producten. Voor veel menstruerende mensen zijn deze opties nog niet betaalbaar, maar langzamerhand dalen de prijzen steeds meer.  Zo bestaat er ondergoed dat het bloed opneemt, zonder dat je er nog een extra laag aan toe voegt. In het ondergoed zelf zijn vier lagen verwerkt, allemaal met een eigen functie. Zo heb je een absorberende laag en een watervaste laag. Dit ondergoed draag je net zolang je de andere producten draagt, namelijk rond de acht uur. Dit hangt natuurlijk af van de hevigheid van het bloedverlies. Het ondergoed voelt schoon aan en je hebt de hele dag nergens last van!

Menstruatieondergoed

Menstruatieondergoed van Bol.com

Ook zijn er menstruatie cups ontwikkeld om dit plastic overschot te verminderen. Ja, de cups zijn ook van plastic, maar omdat je deze vele malen gebruikt, is het op den duur veel beter voor jou en de natuurlijk. Wel belangrijk is om je van tevoren goed in te lezen over het gebruik van een menstruatie cup. De manier van inbrengen en weer uithalen is even ingewikkeld, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt, is het smooth sailing. Houd de cups goed schoon en je gaat er nog een lange tijd mee door.

Menstruatiecup

Menstruatiecup van Bol.com

Lees ook: Altijd wat leuks te doen dankzij deze 30 leuke spelletjes voor binnen en buiten