DIY: 10 dingen die je met wc-rollen kunt doen

Vrije tijd door Kristie
We verzamelen wat af. Hebben we niet te veel thee gedronken en plassen we vervolgens drie liter water uit, dan is het wel die grote boodschap waarvan we afscheid gaan nemen. Maar wat moet je toch met ál die lege wc-rollen?

Met veel pijn en intens verdriet heb je afscheid genomen van die vijfentwintig lege rollen die op het schap van je wc lagen. Je wilt best milieubewust en creatief zijn, echt. Maar met wc-rollen? Ja. Het kan dus wel degelijk. En het is nog handig ook. Kijk mee.

1. Servetring
Leuk als je thuis een etentje organiseert: een servetring van een halve wc-rol. Dat kun je misschien beter niet tegen je gasten vertellen, ze moeten tenslotte nog eten van dat servies. Gebruik bijvoorbeeld kraaltjes, cadeaupapier of een groot lint dat je om de rol wikkelt. Kijk hier voor inspiratie.

2. Snoerendoos

Slingeren jouw (telefoon)opladers, stekkertjes en andere troep ook altijd overal in huis rond? Met deze doos, gevuld met - jaja - wc-rollen, is dat voorgoed verleden tijd! Pluspunt: zo raken je snoeren ook niet meer in de knoop. Scheelt weer tijd.

3. Zaadjespot
Misschien niet zo mooi als je porseleinen vaas met paarse bloemetjes; wel minstens zo milieuvriendelijk en even functioneel. Knip een wc-rol aan de onderkant in en vouw de vier flapjes zo in elkaar. Tadaaa!

4. Voor de vogels
Bespaar een hoop geld in dure huis-en-tuincentra en maak je vogelzaad gewoon zelf. Rol je lege wc-rol door de pindakaas en vervolgens door wat vogelzaad. Hang 'm (zoals op de foto) aan een tak, of steek er een lint doorheen. 

5. Als stempel

Dit patroon maak je heel makkelijk door de rand van de rol in verf te dippen. Tip: ga eerst aan de slag met (afwasbaar) knutselverf en ga bij de tweede laag voor het echte werk.
 
Maar dit patroon kun je ook op andere dingen gebruiken: kleding, tafelkleden, schilderijen... You name it.

6. Als muurdecoratie


Jep, zelfs je muren kun je oppimpen met lege wc-rollen. Je kunt de rollen in de gewenste dikte doormidden knippen en in willekeurige vorm buigen, om ze vervolgens aan elkaar te plakken. Voor een extra effect kun je ze ook nog verven!

7. Brilhoesje 


Zelfs een case voor je (lees)bril maak je zo! Verzamel een lege wc-rol (dûh), een leuk stofje, wat lijm en wat klipjes of wasknijpers. Knip de wc-rol in aan de lange zijde en maak hem zo smal dat je bril er precies in past. Plak de stof of het papier om de rol heen. Zet hem dicht met de knijpers, zodat de lijm goed kan drogen. 

8. Pennenbakjes


Do we need to say more? Handig, opgeruimd en nog fleurig ook! Knip de rollen in verschillende maten en gebruik bijvoorbeeld ook grotere rollen van je keukenpapier. Plak de onderkantjes vast aan een stuk karton of vilt en fleur de rollen op met (cadeau)papier, stiften, washitape enzovoort.

9. Hangende hartjes

Nog eentje in de categorie interieurstyling: deze schattige hartjes die je op kunt hangen! Hoe maak je ze? Verf de wc-rollen rood (ook de binnenkant!) en laat ze goed drogen. Druk de rollen vervolgens plat en knip er kleine strookjes van (eventueel in verschillende diktes). Deze vouw je in hartjesvorm et voilà, ophangen maar!

10. Verrekijker

Een gezellig middagje met je kind(eren) gepland? Ga aan de knutsel en maak samen een mooie verrekijker. Wikkel een stuk papier of karton om twee rolletjes heen, en maak het vast met lijm. Versier het wederom met gekleurd karton, stickers en een lint waarmee ze hem om hun nek kunnen doen!
 
Ben jij je lege rollen al aan het sparen?