Chiazaad is goed voor je: dit is waarom

Sport & gezondheid door Maya Luz

Chiazaadjes staan bekend als een superfood. En die titel hebben ze niet zomaar. Chiazaadjes zijn namelijk ontzettend goed voor je. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dit is waarom chiazaad zo goed voor je is.

Lees ook: Ki-wie?! Dit stuk fruit maakt je gelukkig

Ze zijn een goede plantaardige bron van omega-vetzuren

Omega-vetzuren zijn belangrijk om binnen te krijgen. Je vind ze vooral terug in vis. Maar als je geen vis eet omdat je vegetariër of veganist bent, moet je je omega-vetzuren ergens anders vandaan halen. Chiazaadjes zijn een hele goede plantaardige bron van omega-vetzuren. Het gaat hier voornamelijk om omega-3 en omega-6. Door genoeg chiazaadjes te eten, zou je dus de supplementen kunnen skippen.

Ze zijn goed voor je spijsvertering

Chiazaadjes zitten vol met vezels. En vezels zijn nou precies wat je nodig hebt voor een gezonde spijsvertering. De zaadjes bevatten zelfs zo veel vezels dat je met een porte zaadjes al tussen één derde en de helft van je dagelijkse behoefte binnenhebt. Als je het lastig vindt om genoeg vezels binnen te krijgen, raden we zeker aan om deze zaadjes toe te voegen aan je dieet.

Ze zorgen voor een voldaan gevoel

Als je op zoek bent naar een toevoeging voor je maaltijd waardoor je goed vol zit, dan zijn chiazaadjes een perfecte optie. Ze bevatten namelijk veel vezels en proteïne. Beide voedingsstoffen hebben meer tijd nodig om te verteren en daardoor heb jij langer een voldaan gevoel. Dit is bijvoorbeeld top als je niet veel eet in de ochtend maar ook niet te snel honger wil krijgen.

Ze kunnen je helpen met herstellen van een work-out

Je lichaam kan af en toe wel wat hulp gebruiken na een zware work-out. Je voeding kan je lichaam helpen met herstellen, en chiazaadjes zijn erg behulpzaam. Ze bevatten veel aminozuren die je lichaam gebruikt als de bouwstenen van je spieren. Tijdens een zware work-out krijgen je spieren het zwaar te verduren. Er komen kleine scheurtjes in je spier en deze moeten herstellen. De voedingsstoffen in de zaadjes kunnen hierbij helpen. We raden daarom zeker aan om ze toe te voegen aan je post-work-out snack.

Ze zijn goed voor de gezondheid van je botten

Vroeger hoorden we vaak dat je melk moest drinken om je botten sterk te houden. Maar wat nou als je je botten gezond wil houden zonder dierlijke stoffen? In dat geval zijn chiazaadjes ook super effectief. Ze bevatten calcium, potassium en magnesium en deze stoffen zijn essentieel voor het behouden van sterke botten. Als je vegan bent, maar ook als je wel zuivel eet, raden we daarom aan om je dieet aan te vullen met de zaadjes.

Lees ook: Dit zijn de signalen dat je niet genoeg proteïne eet