Ki-wie?! Dit stuk fruit maakt je gelukkig

Sport & gezondheid door Anjali

We weten dat fruit gezond is, maar wist je dat je van kiwi's ook nog eens gelukkig wordt? Wij leggen je uit waarom.

Kiwi

We zijn er allemaal van overtuigd dat fruit gezond is, maar waarom dat zo is weten we nog niet helemaal. Wat we wél weten, is dat kiwi je slechte humeur verdrijft. Een onderzoek van de Cambridge University in het Verenigd Koninkrijk concludeert dat je in sneltreinvaart gelukkiger wordt door het eten van een kiwi. Wel is er één aandachtspuntje: deze studie werd voor een deel door een kiwi-merk gesponsord.

Harig van buiten, heerlijk van binnen

Van de buitenkant ziet het bruine harige fruit er misschien niet zo aantrekkelijk uit, maar van binnen zijn ze gemaakt van fris groen of zoet geel vruchtvlees. Daarbij hoort ook het pluspunt dat ze boordevol verrukkelijke vitamines zitten. Eén groene is al genoeg om aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine C te komen, namelijk ongeveer 88 milligram. Met een gele variant, een gladdere en duurdere soort, kom je al snel op 150 milligram aan vitamine C. Die vitamines zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je emoties.

Vrolijke vitamines

Hoe kun je nou gelukkiger worden wanneer je fruit eet? Nou, dat zit zo: vitamine C en een tekort aan vitamine C heeft invloed op je humeur. Uit onderzoek van de Larestan University of Medical Sciences in Iran blijkt dat vooral mensen met een depressie of depressieve klachten verschil merken in humeur wanneer zij vitamine C-tabletten slikken. Maar de Britse onderzoekers zegggen dat je in plaats van tabletten nu dus ook kiwi's kunt gaan eten. De Britse wetenschappers volgden 150 proefpersonen tijdens een dieet, waarbij de groep in drieën werd verdeeld: een deel at dagelijks twee kiwi's, een ander deel nam vitaminetabletten, en het laatste deel gebruikte een placebo. De groep met het stuk fruit merkte al na vier dagen verbetering in hun humeur en bleken na veertien dagen op hun top te zitten. De groep met vitaminetabletten merkte pas op dag twaalf dat hun stemming iets verbeterde, maar kwamen nooit op een top. De placebogroep merkte niets.

A kiwi a day...

We kunnen uit de resultaten concluderen dat het bijzondere stuk fruit wel degelijk je humeur verbetren, en dat zelfs beter doen dan het slikken van vitaminetabletten. Maar of dit helemaal eerlijk is om te vergelijken, daar hebben we onze twijfels over. Zoals je eerder al hebt gelezen is het Britse onderzoek gesponsord door een kiwi-merk, wat wel erg voor de hand liggend is. Daarnaast kan de testgroep zichbeter voelen omdat ze fruit aten, en dus ook verwachtten dat ze zich beter zouden voelen. Maar als we geloven dat de groene vruchten ons nou écht gelukkiger maken, kan het geen kwaad toch?