Dit zijn de signalen dat je niet genoeg proteïne eet

Sport & gezondheid door Maya Luz

Eiwitten, ofwel proteïne, is erg belangrijk om binnen te krijgen. Maar het is niet altijd even makkelijk om daadwerkelijk genoeg hiervan te eten. Hoe weet je eigenlijk of je wel genoeg proteïne eet? Dit zijn de signalen dat je niet genoeg proteïne binnenkrijgt.

Lees ook: Wat is er nou zo super aan superfoods?

Je hebt cravings voor proteïne

Als je te weinig proteïne binnenkrijgt, kan het zijn dat je lichaam dit je letterlijk vertelt. Is dit het geval? Luister dan vooral naar je cravings. Heb je dus echt zin in dat broodje kip? Wij zeggen doen!

Je hebt cravings voor suiker

Een andere craving die aan kan tonen dat je te weinig proteïne eet, is een craving voor suiker. Proteïne verteert langzamer dan koolhydraten. Als je maaltijd voornamelijk uit koolhydraten bestaat, zal dit sneller verteren en zal je bloedsuikerspiegel stijgen. Deze stijging wordt opgevolgd door een suikerdip en hierdoor ga je zin krijgen in suiker. De oplossing: combineer je koolhydraten met genoeg eiwitten zodat alles gelijk verteert.

Je hebt honger

Als je te weinig proteïne eet, zal je ook vaker honger hebben. Dit komt doordat eiwitten zorgen voor een vermindering van het honger hormoon. Als je te weinig eiwitten eet, krijg je dus meer honger.

Je voelt je zwak en vermoeid

Eet je gestructureerd te weinig eiwitten? Dan merk je dat je minder energie hebt dan normaal. Je wordt futloos. Je zwak en vermoeid voelen zijn vroegtijdige verschijnselen van een proteïne tekort. Als je je een tijdje zo voelt, is het dus zeker goed om te checken wat je binnenkrijgt.

Je verliest spiermassa

Gymbro's zweren bij het eten van proteïne, en dat is niet zonder reden. Proteïne is namelijk erg belangrijk wanneer je spiermassa op wil bouwen. Krijg je er veel van binnen, dan kun je spieren opbouwen. Maar als je er te weinig van binnenkrijgt, dan kun je ook je spiermassa weer verliezen. Merk je dat je je gym gains verliest? Eet dan vooral wat extra eiwitten.

Je ervaart problemen met je huid, haar en nagels

Proteïne is een van de belangrijke bouwstenen van je huid, haar en nagels. Als deze ontbreekt, kun je last krijgen van problemen zoals slappe nagels, droog haar puistjes. Eiwitten eten is wat ons betreft dus gewoon onderdeel van onze beauty routine!

Je imuunsysteem is zwakker en blessures genezen langzamer

Eiwitten zijn niet alleen een bouwsteen voor je huid, haar en nagels, maar ook voor je imuunsysteem. Als je er te weinig van binnenkrijgt, kun je gaan merken dat je sneller ziek wordt. Dit zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat wondjes minder snel genezen dan normaal.

Lees ook: Zo krijg je mooie dikke billen (+ work-outs!)