Geld sparen? Zo spaar je onopgemerkt geld

De maatschappij door Anjali

Geld sparen is niet altijd even makkelijk, maar met deze tips hoef je er niet eens op te letten. Wij vertellen je hoe je onopgemerkt geld spaart.

1. Pinsparen

Sommige banken doen aan pinsparen: een slim systeem dat ervoor zorgt dat je bij iedere transactie een percentage naar je spaarrekening stuurt. Bij de ene bank kun je zelf het percentage betalen, terwijl het bedrag bij de andere bank naar boven wordt afgerond en dit bedrag wordt gespaard. Een handige tactiek als je zelf niet kunt sparen!

2. Geld op een aparte spaarrekening

Als je de app van je bank gebruikt, weet je dat de betaalrekening en spaarrekening even makkelijk te bereiken zijn. Dat kan handig uitpakken, maar is ook 'gevaarlijk' als je niet makkelijk spaart. Je kunt namelijk met één druk op de knop de hele spaarrekening leeghalen, terwijl je het niet voor niets aan het sparen bent. Misschien kun je in dit geval beter kiezen voor een spaarrekening waar je niet zo snel bij kan.

3. Spaardoelen

Wist je dat je een maandelijks spaardoel kunt instellen voor een spaarrekening? Dit spaardoel zorgt ervoor dat er elke maand een vast bedrag van de betaal- naar de spaarrekening wordt gestort. Ook hebben sommige banken zelf handige potjes waarbij je voor verschillende doelen kunt sparen.

4. Restsparen

Als je een goede analyse hebt gedaan en je weet wat je per maand nodig hebt om rond te komen én wat je allemaal wilt uitgeven aan leuke extraatjes, kies dan restsparen als meest handige optie. Een aantal banken bieden dit aan. Je stelt een doelbedrag in dat je iedere maand minimaal op de betaalrekening wil hebben en alles wat daarboven valt wordt automatisch naar de spaarrekening gestort. Hoef je niets voor te doen!

5. Zeven dagen sparen

Geef jij ook heel gemakkelijk geld uit aan kleine, onnodige dingen als koffie to go of een broodje of wrap? Je hoeft er niet mee te stoppen, maar besteed dan ook iedere dag een klein bedrag uit aan je spaardoelen. Op jaarbasis gaat dat sneller dan je denkt. Gebruik bijvoorbeeld het handige 'zeven dagen schema': hierbij kun je bijna 1500 euro per jaar sparen. Dit schema werkt als volgt: elke maandag leg je één euro in, op dinsdag twee euro, op woensdag drie euro en ga zo maar door, tot je op zondag zeven euro hebt ingelegd. Herhaal dit wekelijks: begin elke maandag met één euro, en eindig elke week op zondag met zeven euro. Als je dit een jaar volhoudt heb je zonder moeite 1465 euro gespaard!