4X dingen die je beter niet kunt doen om energie te besparen

De maatschappij door Anjali

We doen er alles aan om energie te besparen in huis, maar sommige dingen kun je maar beter niet doen. Welke dat zijn, vertellen we je hier.

Energie (en geld) besparen

Ook dit jaar is energie weer duurder geworden en doen we er daarom alles aan om de energiekosten te beperken. We verzinnen de gekste doe-het-zelf projecten, bedenken de wildste lifehacks en delen dit uitbundig met elkaar. Toch werken sommige dingen averechts en kosten ze je eigenlijk nóg meer geld. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met dingen die je maar beter niet kunt doen.

1. Laptop onder de dekens

Je kent het wel: je laptop draait overuren, stijgt bijna op en wordt mega heet. Het is dan ook een fijne warmtebron als je op de bank zit of in bed ligt, omdat het je schoot aardig kan verwarmen. Wanneer je het koud hebt onder de dekens is het dan ook erg verleidelijk om de laptop erbij te pakken om je wat extra warmte te geven. Maar dit is geen goed idee: de batterij van de laptop kan op deze manier de warmte niet kwijt, wat kan leiden tot brand.

2. Gaten, kieren en roosters dichten

Het lijkt misschien logisch om alle gaten, kieren en roosters dicht te doen wanneer je het koud hebt, zodat er geen koude lucht meer naar binnen kan komen. Zo houd je immers de warmte binnen, toch? Nee, ventilatieroosters hebben we met een reden. Ze zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid in huis op peil blijft, wat vooral in de winter heel erg belangrijk is.

3. Geen verwarming gebruiken

Wie denkt dat het geld bespaart om de verwarming uit te houden, heeft het goed mis. Ook dit heeft te maken met luchtvochtigheid. Wanneer je de verwarming helemaal niet meer aanzet om energie en kosten te besparen, vergeet dat de binnenlucht het vocht niet kan laten verdampen, waardoor schimmels zich op de muren kunnen vormen. Daarnaast vinden bacteriën en zilvervisjes deze vochtigheid ook echt heerlijk. Een koud en vochtig huis is dus niet goed voor je gezondheid, en is die paar centen besparen écht niet waard.

4. Ouderwetse kachel

Oké, je wilt geen verwarming aan, maar gebruik in plaats daarvan de houtkachel om geld te besparen. Ook dit is eigenlijk geen goede optie. Waarom? Bij het verbranden van hout komt veel fijnstof vrij. Daarnaast kan een open haard ook nog eens gevaarlijk zijn omdat het voor brand in huis kan zorgen. Maak daarom regelmatig de haard en schoorsteen schoon, zodat fijne deeltjes niet door het huis komen en vlam kunnen vatten. Eén op de drie woningbranden begint bij een verstopte schoorsteen, dus onthoud dit goed!