Waarom likken honden en katten je zo graag?

De maatschappij door Anjali

Dierenliefhebbers opgelet: dat honden en katten je graag likken, is je vast wel eens opgevallen. Maar waarom doen ze dit eigenlijk?

Honden en likken

Je kent het wel: je bent gewoon aan het spelen en knuffelen met de hond, en ineens voel je zo'n natte tong op je wang. Niet iedereen vind dat erg, maar sommige mensen vinden het toch niet zo'n fijn idee. Waarom ze dit doen? Daarvoor moeten we kijken naar rangorde in hondenrassen. Een hond likt een andere hond die in een hogere rangorde staat aan de mondhoeken. Dit is een onderdanige manier om te zeggen: 'Hoi, ik wil het graag leuk hebben samen'. De hond met hogere rangorde ontvangt zo'n likje dus met liefde, precies waarom jouw hond jou graag likt. Je hond behandelt je namelijk als soortgenoot, dus zien ze jou als iemand met een hogere rangorde. Ze willen graag laten zien dat ze vrienden willen zijn en tonen door je te likken affectie. Niet zo lief dus, als je met afgrijzing reageert op zo'n lief gebaar.

Katten en likken

Dat honden je gezicht vol liefde afslobberen weten we nu wel, maar ook katten kunnen een likje nemen van hun baasje. Waarom? Hier zijn verschillende redenen voor. Het is deels natuurlijk: katten wassen elkaar graag met hun tong, wat onderdeel is van het sociale gedrag van katachtigen. Katten likken hun kittens vaak om ze schoon te houden, maar ook volwassen katten houden elkaar graag dichtbij elkaar. Ze voelen zich dan prettig en veilig, en zien het als een teken van affectie. Ook bij mensen is dit zo: door een lik te geven maken poezen je meer deel van hun leefomgeving, ze willen je er dus graag bijhebben. Je gaat meer naar hun ruiken en dat voelt simpelweg vertrouwder aan. Geuren zijn belangrijk voor katten, en daarom is het niet gek dat ze jouw geur om willen toveren naar hun eigen vertrouwde geur. Ook als je een onweerstaanbare geur van eten dat je net bereid hebt bij je draagt zullen ze je graag likken, of wanneer je een dagcrème of zonnebrandcrème draagt waarbij die geur niet te versmaden is voor katten. Let er in dat geval wel op dat ze het goedje niet van je lichaam aflikken, dat kan namelijk giftig zijn.