Waarom katten 'kwetteren' als ze een vogel zien

Vrije tijd door Chloe

Kwetteren, mekkeren of klappertanden. Dit zijn een paar woorden die staan voor het geluid die je kat maakt wanneer hij of zij een vogel ziet. Misschien heb je het zelf ook wel eens bij je kat gezien. Behalve dat het er heel leuk uitziet en grappig klinkt heeft het ook nog een functie. Dit is waarom katten kwetteren bij het zien van een vogel.

katten kwetteren

Lees ook: Waarom het hebben van een kat net zo leuk is als een relatie

Wat is kwetteren

Kwetteren is het geluid dat je kat maakt wanneer hij een vogel ziet. Ze doen dit niet alleen bij vogels, maar ook bij het zien van een vlinder of ander vliegend insect. Katten trekken hun lippen op, ‘kwispelen’ met hun staart en maken hierbij een nogal komisch geluid.

Mocht je dit nog nooit gezien of gehoord hebben, bekijk dan even de onderstaande video.

Waarom katten kwetteren

Katten maken dit geluid wanneer ze een prooi zien omdat ze opgewonden zijn. Vandaar dat ze ook snel hun staart heen en weer bewegen. Of je kat nou altijd binnen zit of regelmatig naar buiten gaat, ze zullen net zo vaak kwetteren als hun andere soortgenoten. Dit heeft er dus geen invloed op. Ook wilde katten mekkeren wanneer ze hun prooi zien. Dit doen zij vlak voordat ze hun prooi aanvallen.

Veel kattenbaasjes denken dat hun kat dit geluid maakt uit frustratie dat zij niet bij hun prooi kunnen komen. Dit heeft er echter niets mee te maken. Het is pure opwinding.

Beeld: iStock

Lees ook: Heb jij een kat? Dan overtreed je waarschijnlijk deze Europese regel