Heb jij een kat? Dan overtreed je waarschijnlijk deze Europese regel

Vrije tijd door Chloe

Alle katteneigenaren opgelet: misschien ben jij in overtreding van de Europese Wet. De huiskat waarmee wij dagelijks knuffelen lijkt heel onschuldig, maar is volgens de EU een gevaar voor de natuur. Laat jij je kat buiten ronddwalen? Dan ben je in overtreding van de Europese regels voor natuurbescherming.

katten regel

Lees ook: Dit zijn de beste kattencafés van Nederland

Gevaar voor andere dieren

Jouw kattenkindje gevaarlijk? No way! Jouw kat doet geen vlieg kwaad. Geen vliegen misschien, maar vogels, vleermuizen en andere diersoorten zijn niet veilig in de omgeving van de kat. En dit is niet de schuld van de zwerfkat. In Nederland lopen er namelijk ‘maar’ tienduizenden zwerfkatten rond, in tegenstelling tot zo’n 3 miljoen huiskatten. Al deze katten doden samen ieder jaar zo’n 140 miljoen dieren. Vandaar dat de huiskat ook wel wordt gezien als grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld. Wow!

Europese Vogel- en Habitatrichtlijn

Volgens deze Europese regel is Nederland verplicht om een aantal diersoorten in hun natuurlijke habitat te beschermen. Dit moet onder andere gedaan worden door bedreigingen te beperken en zoveel mogelijk te beperken. En wat doen wij? Juist, wij laten onze huiskatten buiten rondscharrelen zonder toezicht. Hiermee brengen we dus verschillende diersoorten in gevaar en dus zijn we met z’n alle flink in overtreding van deze Europese regel.

Aan het lijntje

Moeten we nu onze katten aan een lijntje gaan uitlaten? Nee, gelukkig niet. De Tweede Kamer vindt een kattenstraatverbod te ver gaan. Door het grote aantal loslopende katten is het namelijk bijna onmogelijk om te handhaven. En alle katten binnenhouden is ook geen oplossing. Dit kan namelijk zorgen voor gedragsproblemen omdat ze hun energie niet kwijt kunnen. Dus ondanks dat we weten dat onze kat schade aanricht wanneer we hem naar buiten laten en dus in overtreding van de Europese Wet zijn, zullen onze katten voorlopig nog vrijuit gaan.

Lees ook: Een ode aan de zwarte kat: zo bijzonder zijn ze