Aan deze signalen herken je of je kat pijn heeft

Vrije tijd door Chloe

Hoewel wij het gewoon zeggen als we ergens pijn hebben, ligt dit bij katten heel anders. Ze zijn namelijk heel goed in het verbergen van hun pijn. Het kan dus ook best moeilijk zijn om te ontdekken of je kat ergens last van heeft. Gelukkig kan je bepaalde signalen vaak merken dat je kat pijn heeft en kan je met hem naar de dierenarts.

Eten

Wanneer je merkt dat je kat ineens minder eet dan normaal of helemaal niet, dan weet je dat je naar de dierenarts moet. Door de pijn zal je kat geen trek meer hebben. Wanneer je meerdere katten in huis hebt, zal dit misschien lastig op te merken zijn. Houd daarom ook het gewicht van je kat in de gaten. Wanneer ze minder eten zullen ze namelijk snel magerder worden.

Ander slaappatroon

Ook als je kat een ander slaappatroon heeft dan normaal kan dit wijzen op pijnklachten. Als een kat hevige pijn heeft, dan kan hij hierdoor slecht slapen en is dus veel wakker. Het kan ook juist omgekeerd zijn. Door de vermoeidheid slaapt je kat ineens veel langer en vaker. Houd dus goed in de gaten hoe vaak je kat zijn ogen sluit.

Ander gedrag

Wanneer katten pijn hebben, kan je dit ook merken aan hun gedrag. Zie je bijvoorbeeld dat je kat veel aan één plek zit te krabben of likken? Dan kan dit wel eens de plek zijn waar de pijn vandaan komt. Verder zullen katten zich vaak terugtrekken als je pijn hebben. Ze zullen zich verstoppen, voor je wegrennen en waarschijnlijk niet geaaid willen worden. Ook als je kat geen interesse meer toont in de omgeving en angstig overkomt kan dit wijzen op pijn.

Fysieke kenmerken

Als je kat pijn heeft, dan kan je dat waarschijnlijk ook zien aan de houding. Veel katten zijn onrustig als ze liggen, omdat ze geen positie kunnen vinden waarin ze lekker liggen. Ook kan het zijn dat je hun rug gebold hebben en hun kop naar beneden hangt. Verder zie je het vaak ook aan hun kop. Zo hebben ze vaak hun oren plat en hun ogen half of volledig gesloten.