Déze kazen hebben een positieve invloed op je nachtrust

Eten door Anne-Fleur

Zoals echte Dutchies zijn we natuurlijk mega gek op kaas. Kaas bij het ontbijt, lunch én avondeten? Niets is te gek voor ons. Je kunt het zelfs bij je lijstje van late night snacks zetten, want het blijkt dat dit zuivelproduct een erg positieve invloed heeft op je nachtrust! Lekker slapen van kaas? Dat klinkt hemels...

Lees ook: Dit is waarom slapen naast een snurkende partner slecht is voor je gezondheid

Gezondheidsvoordelen van kaas

Naast dat kazen ontzettend lekker zijn, heeft ons favoriete broodbeleg ook nog eens een heleboel gezondheidsvoordelen. Zo is het goed voor je geheugen en helpt het bij aandacht en focus houden. Maar, we hebben ontdekt dat kaas ook nog eens goed is voor heel iets anders, namelijk: een goede nachtrust! We leggen het je uit.

Kazen voor een goede nachtrust

Eerder werd er wel eens gespeculeerd dat kaas juist negatieve invloeden zou hebben op je nachtrust. Dit zuivelproduct zou zogenaamd zorgen voor nachtmerries, slapeloosheid en maag- en darmklachten! Echter is hier geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Wat wel is bewezen is dat kaas juist een positieve invloed heeft op je slaap. B.R.B. cutting some cheese. 

Sweet dreams are made of cheese

Het Britisch Cheese Board deed onderzoek naar een verband tussen kaas en negatieve invloeden op je nachtrust. Deze werden niet gevonden, maar het tegenovergestelde wel! De meerderheid van deelnemers in het onderzoek gaven aan juist heel lekker te slapen na het eten van kaas. De reden daarvoor is het stofje tryptofaan dat in het product zit.

Tryptofaan bevordert het stofje serotonine in je lichaam, en dit stofje is weer bevorderlijk voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast zit kaas ook nog eens boordevol met calcium, wat goed blijkt te helpen tegen stress.

Welke kaas?

Nu hebben we het steeds over kaas in de algemene zin gehad, maar er zijn ontzettend veel verschillende soorten kaas. De een bevat natuurlijk meer tryptofaan dan de ander, waardoor de ene kaas beter is dan de andere voor een late night snack. Niet-vette kazen hebben in ieder geval een hoger gehalte aan tryptofaan. Brie, 48+-kaas en Roquefort kun je dan bijvoorbeeld beter niet eten. Kies je voor Hüttenkäse, mozzarella, 10+-kaas en geitenkaas dan zit je sowieso goed.

Lees ook: Zo maak je (vroeg) opstaan tijdens donkere ochtenden makkelijker