7 negatieve eigenschappen die óók positief zijn

Psyche & spiritualiteit door Fleur
Sommige kanten van onszelf verbloemen we liever. Dat we een tikkie te dominant zijn, bijvoorbeeld, is niet zo fraai, toch? Nou, er zit ook heus iets goeds aan. En zo zijn er meer slechte eigenschappen die een positieve kant hebben.

Als je jezelf ook maar een béétje kent, kun je binnen no time een aantal eigenschappen opnoemen die niet zo handig zijn. Maareh, zijn ze echt wel nadelig? Dacht het dus niet. Zelfs je negatieve kanten hebben iets moois – zowel voor jezelf als de mensen om je heen. 7 voorbeelden!
 


Perfectionisme
Waarom is het lastig? Bij jou is iets eigenlijk nooit af. Daardoor wil het weleens voorkomen dat jij tot half acht op kantoor zit om iets af te maken, terwijl je collega’s in de kroeg ernaast vrijdagmiddag staan te vieren. Ook worden mensen weleens moe van je gemuggenzift: is dat ene verslag écht meteen slechter als die komma daar ontbreekt?
Maar bekijk het ook positief: tja, perfectionistisch of niet, je levert altijd uitstekend werk af. Wat er ook moet gebeuren: aan jou kun je het overlaten. Niets wordt zomaar afgeleverd zonder dat er vier keer een eindredactie overheen is gegaan. Dankzij jouw zorgvuldigheid weet iedereen zeker dat blunders voorkomen worden.
 
Te serieus zijn
Waarom is het lastig? Echt brúllen wordt het nooit met jou, en dat kan weleens voor awkward situaties zorgen. Waar anderen proberen niet in hun skinny te pissen van het lachen, sta jij er als een boer met kiespijn bij. Hierdoor krijgen je collega’s en vrienden al snel het idee dat je niet zit te wachten op hun gezelschap.
Maar bekijk het ook positief: je mag je dan werkelijk nooit een liesbreuk lachen, mensen weten wél altijd naar wie ze toe moeten om het te hebben over zaken die er écht toe doen. Je bent namelijk niet alleen zelf serieus, je neemt mensen ook serieus, wat ze een prettig gevoel geeft.
 

 
Dominantie
Waarom is het lastig? Ongeveer alles wat er gebeurt, moet op jouw manier. My way or the highway, luidt jouw credo, en daardoor hebben anderen het idee niks te zeggen te hebben. Wat stiekem ook zo is.
Maar bekijk het ook positief: moet er iets geregeld worden? Voordat mensen hun hoofd kunnen breken over hóe dan, in vredesnaam, heb jij het al gedaan. En als iemand om raad verlegen zit, bied jij kant-en-klare oplossingen. Je hebt namelijk toch altijd al in je hoofd hoe jij iets zou aanpakken.
 
Piekerigheid
Waarom is het lastig? Als piekeraar geef je nooit een duidelijk ‘ja’ of ‘nee’, maar altijd een ‘misschien’. Wil iemand een helder antwoord, dan zal diegene soms dagen of maanden moeten aandringen tot het maken van een besluit. Zucht. Hoe moeilijk kan het zijn?
Maar bekijk het ook positief: wanneer jij een beslissing maakt, sta je er 100, nee, 300% achter. Je hebt het namelijk van zó veel kanten bekeken en daardoor zó goed overwogen, dat niets je meer van je antwoord af kan brengen. Kijk. Daar hebben mensen juist weer heel veel aan.
 
Drammerigheid
Waarom is het lastig? Het woord nee lijk je niet te kennen. Als jij ergens je zinnen op hebt gezet, zorg je ervoor dat het gebeurt, ongeacht wat mensen daarvan vinden. Hierdoor krijgen anderen het gevoel dat je ze niet in hun waarde laat, waardoor ze een beetje bang van je kunnen zijn. 
Maar bekijk het ook positief: als er iets moeilijks moet gebeuren, kunnen mensen het aan jou overlaten. Want jij klaart het. Linksom of rechtsom. Daarnaast: anderen denken iets, jij dóet het, waardoor je voor elkaar krijgt waar anderen alleen van dromen. Salarisverhoging? Tuurlijk krijg je die. Promotie? In de pocket. Chapeau!

 
Opvliegerigheid
Waarom is het lastig? Iemand hoeft maar ‘drol’ tegen je te zeggen, of je kunt uit je slof schieten. Degene die je nét even verkeerd benadert kan rekenen op een boze blik en een flinke snauw. Hierdoor lopen anderen nog weleens op hun tenen bij je.
Maar bekijk het ook positief: dat je je zo druk kunt maken om kleine dingen is misschien niet ideaal, maar het getuigt wel van een groot hart. Je trekt je dan ook niet alleen iets aan van wat anderen tegen jou zeggen, maar ook van hoe andere mensen benaderd worden. Zodra iemand ook maar even onbeleefd is tegen een lief oud vrouwtje, spring jij voor haar in de bres. Dat maakt je dus ook weer een beetje een held.
 
Luiheid
Waarom is het lastig? Je bent soms echt niet vooruit te branden, ook op momenten dat dit echt. niet. kan. In plaats van zelf de handen uit de mouwen te steken, zadel je bijvoorbeeld Jeanette van sales op met die belangrijke afspraak. Mensen kunnen soms dus maar lastig op je rekenen.
Maar bekijk het ook positief op: stress? Dat ken je niet. Oprecht niet. Daardoor heb je zelf niet alleen een minimale kans op een burn-out, ook anderen worden lekker laid-back van je. Ook neem je overal ruim de tijd voor, waardoor je in ieder geval nooit iets afraffelt.

Welke negatieve, maar toch positieve eigenschap heb jij?