Het is Pindakaasdag! Zo maak jij je eigen pindakaas

Eten door Anjali

Pindakaas is heerlijk op een broodje of in een gerecht. Wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf te maken? Dit zijn de stappen.

Wat heb je nodig?

  • 400 gram pinda's
  • 1 eetlepel kokos-, olijf- of zonnebloemolie
  • Optioneel een snufje zout
  • Optioneel combinatiesmaken, zoals sambal of hagelslag

1. De pinda's

Het runner type, hele kleine pinda's en tevens de lekkerste pinda's die je gebruikt voor het maken van pindakaas, zijn heel moeilijk te verkrijgen. Een notenspeciaalzaak zal ze heel misschien kunnen hebben, maar ook daar is de kans klein. Als ze dit type pinda's niet hebben, vraag dan om ongebrande pinda's, voor de ultieme basis van je pindakaas.

2. Roosteren

Ongebrande pinda's mogen zestien minuten op 180 graden in de oven roosteren op een vlakke bakplaat. Iets korter of langer kan: het hangt af van hoe rijk je de smaak wilt hebben. Als je pinda's al gebrand zijn mag je die nog even vijf minuten op 180 graden nabranden: dat geeft ze meer smaak.

3. Blenden

Heb je een vijzel? Dan kun je de pinda's echt tot heel fijn malen. Bij het blenden of in de keukenmachine zul je zog wat stukjes overhouden, maar ook dat is niet gek voor pindakaas. Voeg in dat geval eerst de olie en het zout toe, en dan langzaam de pinda's. In de blender of keukenmachine zal het ongeveer zeven minuten duren tot het echt lijkt op een egaal goedje.

4. Mengen

Wilde je nog een extra ingrediënt toevoegen? Dit is het moment. Roer het goed door het originele mengsel heen en denk eraan dat niet alle ingrediënten lekker zijn in pindakaas. Probeer daarom eerst een klein lepeltje om te proeven, voor je alles door elkaar mengt. Heb jij een topper bedacht? Misschien zal het later wel heel goed verkopen!

5. Pindakaas!

Je hebt nu zelf pindakaas gemaakt, de allerlekkerste in zijn soort. Wat nóg beter is, is dat het geen palmolie bevat, wat slecht is vanwege ontbossing en het klimaat. Ook is het zoutarm en bevat het geen suiker of stabilisatoren. Een hele gezonde optie dus! Laat jouw mengsel goed rusten voor je het gebruikt, en smeer het vervolgens op een goed bakkersbroodje met een laag roomboter. Het water loopt ons al in de mond!

6. Houdbaarheid

Bewaar je pindakaas in een goed afsluitbare pot, het liefst één die luchtdicht is. Let erop dat het zelfgemaakte spul een stuk minder lang houdbaar is dan dat van de supermarkt, omdat er geen conserveermiddelen inzitten. Je kunt het ongeveer een maand bewaren, want vers is altijd het lekkerst. Toch iets langer houdbaar maken? Bewaar het dan in de koelkast, dan kun je er een week langer van genieten.