Waarom is het toch zo moeilijk om maar één bakje chips te nemen?

Eten door Esra

Je herkent het vást wel: je zit ’s avonds op de bank en hebt ineens zin in lekkere chips. Maar om het een beetje ‘binnen de perken’ te houden, pak je netjes één bakje. Toch is voor je het weet de hele zak alweer leeg. Met als gevolg dat je weer van jezelf baalt: waarom lukt het mij nou niet om te stoppen na één bakje chips? Wij geven je het antwoord!

Lees ook: Dit kan je allemaal maken met een Pringle bus

Wie is de 'boosdoener'?

We beginnen met goed nieuws, want wat blijkt: het ligt helemaal niet aan jou! Het zijn de fabrikanten die slim inspelen op onze zwakheden. Ze zetten diverse trucs in om ervoor te zorgen dat jij die chipszak zo snel mogelijk leeg eet.

Het onweerstaanbare trio

Chips bevat veel vet, suiker en zout. Ook wel de onweerstaanbare trio genoemd. En dat is niet voor niets. Waar de suiker verslavend werkt en inspeelt op onze aangeboren voorliefde voor zoetigheden, zorgt het zout voor een ongewone sensatie op de tong. En alsof dit nog niet genoeg is, zorgt het vet er ook nog eens voor dat er endorfine vrijkomt in de hersenen. Die bij iedere chip weer voor een geluksgevoel zorgt. Niet heel gek dus dat je daarvan wil blijven eten…

De knapperige textuur

Ook de textuur van de chips blijkt een belangrijke factor. Het is dan ook niet voor niets dat de fabrikanten veel tijd en geld in de perfecte crunch hebben gestopt. Want hoe beter de crunch, hoe beter de chips bevalt. Oftewel: hoe meer een chip kraakt in de mond als erin gebeten wordt, hoe lekkerder mensen de chips vinden.

Lees ook: Airfryer recept: tortillachips van overgebleven wraps

Chips houdt je hersenen voor de gek

Fabrikanten spelen eigenlijk een slim spelletje. Door ervoor te zorgen dat chips wegsmelt op de tong, houdt chips jouw lichaam namelijk voor de gek. Als iets snel wegsmelt in je mond, denkt het brein, volgens de Amerikaanse voedingswetenschapper Steven Witherly, dat het geen calorieën bevat. Hierdoor is het mogelijk om er heel veel van te eten zonder een voldaan gevoel te krijgen.

De smaakpapillen

De smaakpapillen van de mens kennen vijf verschillende smaken: zuur, umami, bitter, zout en zoet. Om deze smaakpapillen optimaal te prikkelen is het slim om in één product zoveel mogelijk smaken te verpakken. En laat dat nou net hetgeen zijn wat de fabrikanten van chips doen. Het is ook niet voor niets dat er steeds weer nieuwe en gekke smaken chips in de schappen liggen.