De EsMa: waar komt de Espresso Martini eigenlijk vandaan?

Eten door Anjali

De EsMa, ook wel Espresso Martini genoemd, heeft een grote opmars gemaakt in onze cultuur. De afkorting EsMa wordt steeds meer gebruikt, niet alleen door de havermelkelite in Amsterdam, maar ook door de rest van het land. Maar waar komt dit lekkere drankje eigenlijk vandaan?

De Espresso Martini

de Espresso Martini is een mix van espresso, koffielikeur en wodka. Het gekke is dat deze cocktail helemaal niet gemaakt wordt met gin, vermouth en een kleine olijf, waar de echte Martini wel van gemaakt wordt. Wel dankt de alcoholische versnapering zijn naam aan de Martini omdat 'ie geserveerd wordt in een Martini-glas. De EsMa is zeker op een hoogtepunt bij het jongere publiek. Wat voor de eerdere generaties de wodka-tonic, en voor de generatie hiervoor de wodka-redbull was, is voor de jongvolwassenen die nu uitgaan de Espresso Martini. Het populaire drankje kenmerkt zich door drie koffiebonen bovenop te leggen, die symbool staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. En daar proosten we op!

Waar komt 'ie vandaan?

Het gerucht gaat dat de Espresso Martini zijn populariteit dankt aan Londense society-shaker Dick Bradsell. Toen hij eind jaren tachtig achter de bar stond, en een jonge vrouw wie later een beroemd model werd vroeg: "Can you give me a drink that will first wake me up and then fuck me up?" twijfelde hij geen moment. Hij goot een paar maatjes Wybrowa wodka in een cocktailbeker, voegde ijs en suikersiroop toe, en mixte dit met een shot espresso en Kahlúa-likeur. Na dit met een zeef in een ijskoud Martini-glas te gieten, deed hij er drie koffiebonen op ter garnering. Of dit verhaal echt waar is, zullen we nooit weten. Het wodka-espresso elixer bestond al, als oppepper voor vermoeid horecapersoneel. Ook bestonden andere varianten al: het is tenslotte eigenlijk gewoon koffie met likeur. Denk hierbij aan een Irish coffee of een carajillo. Maar de combinatie van de cocktail in het iconische glas van James Bond en de verkoopskills van Bradsell zorgde ervoor dat de EsMa nu hét drankje van de generatie is.

Waarom dan de naam EsMa?

De Yup, Young Urban Professional, kenmerkt zich door een bepaalde levensstijl aan te houden, steeds vaker in de randstad. Zij drinken bijvoorbeeld cappuccino's met havermelk, doen graag aan nieuwe en hippe sporten als padel en gaan sinds de coronapandemie en bijbehorende lockdowns graag samen wandelen. Om het leven wat makkelijker te maken, kwamen zij met afko's, oftewel afkortingen. De cappuccino's met havermelk werden 'havercappu's', borrelplankjes werden 'bopla's', een lange-afstandswandeling werd een 'lawa' en simpelweg heerlijk genieten werd 'hdp' of 'heerlie de peerlie'. Het is daarom geen wonder dat de Espresso Martini, net als de Pornstar Martini, ook hun eigen afko's kregen: de 'EsMa' en de 'PoMa'. Bij drankjes die kenmerkend zijn voor een bevolkingsgroep horen uiteraard kermerkende woorden van diezelfde groep.