Ze's sekswoordenboek: SM

Intiem door Anjali

In Ze's sekswoordenboek hebben we het steeds vaker over kinks en fetisjen. Na Bondage en BDSM gaan we het in dit artikel hebben over SM.

Wat is SM?

Wat betekent SM? SM of sadomasochisme houdt in dat je geniet van het pijn doen van iemand (sadisme) en dat je plezier hebt in het ervaren van pijn (masochisme). Het is dus eigenlijk een vorm van seksuele beleveing, waarbij pijn en kwelling belangrijk zijn voor het ervaren dan genot. Dat klinkt misschien gek, maar is biologisch gezien best logisch: De hersenen bevatten gebieden waar pijn en genot worden beleefd en deze gebieden liggen heel erg dicht bij elkaar. Daarnaast maak je allerlei stofjes aan wanneer je pijn hebt, zoals endorfine om de pijn te onderdrukken. Endorfine is een gelukshormoon, waardoor je bij pijn en het aanmaken van dit stofje is een soort 'natural high' komt.

De term wordt vaak verward met BDSM, maar is slechts een onderdeel van deze overkoepelende term. De B en D staan voor 'bondage', 'discipline' en 'dominantie'. Bij SM spelen machtspellen en iemand vastbinden geen grote rol, omdat de focus ligt bij het plezieren door middel van pijn.

Waar komt de term vandaan?

SM is een afkorting voor sadomasochisme, maar de afkorting is in de volksmond bekender. Sadomasochisme is een samentrekking van sasdisme en masochisme. Hierbij komt 'sadisme' van een Franse auteur af. Hij schreef een serie romans met obscene en tegelijkertijd geweldadige inhoud. 'Masochische' is toegewezen aan de schrijver van een roman, waarin het genot van pijnervaring beschreven wordt. Masochisme betekent de erotiserende werking van pijn. Wat voor de één als pijnlijk wordt gezien, is voor de ander juist opwindend. De term 'sadomasochisme' werd door seksuoloog Krafft-Ebing bedacht.

Hoe gaat SM in z'n werking?

Bij SM is er sprake van vrijwilligheid. Er wordt van te voren afgesproken waar de grenzen liggen en vaak gebruiken mensen zelfs een stopwoord of safe word. Dit is een woord dat je normaal niet vaak zou gebruiken, maar wel makkelijk en duidelijk te zeggen is. Zo weet de partner dat je niet meer verder wilt gaan en misschien even pauze wilt nemen. Wederzijds vertrouwen is heel belangrijk. De fetisj kan heel mild zijn. Dit noemen we soft SM, waarbij je doet aan vastbinden en haren trekken. Hardere SM loopt wel eens verkeerd af, zoals bij wurgseks, waarin mensen gewurgd worden tot een bijna-doodservaring. Je kunt je voorstellen dat dit soms slecht af kan lopen, maar met duidelijke afspraken, vertrouwen en grenzen hoef je er niet bang voor te zijn om te ontdekken wat je fijn vindt.

Sadomasochisme gebruikt veel materialen, zoals zweepjes, waxkaarsen, handboeien of tepelklemmen. Ook dragen sadomachisten vaak kenmerkende kleding, zoals met latex en leer. Ook worden gezichtsmaskers steeds vaker gebruikt.