Let op! Deze producten mogen niet in de koelkast

Eten door Anjali

Het blijft een eeuwig raadsel. Tenminste, tot nu dan. Deze soorten voedsel horen niet thuis in de koelkast.

1. Augurken

Een ongeopende pot augurken hoeft sowieso al niet in de koelkast, maar ook geopend kunnen ze prima zonder de koele temperaturen. In de supermarkt staan ze ook niet in de koeling, toch?

2. Aubergine

Als een aubergine onder de tien graden Celsius komt, verandert de textuur én de smaak. Je wilt natuurlijk dat je aubergine zo vers mogelijk smaakt, dus kun je 'm beter buiten de koelkast bewaren. Ook kun je deze beter niet bij bananen en tomaten leggen: er worden natuurlijk gassen verspreid dat andere vruchten sneller laat rijpen, dus kunnen ze ook sneller gaan rotten.

3. Tomaten

Ook tomaten verliezen sneller hun smaak wanneer je ze gekoeld bewaart. Daarnaast worden ze niet rijper, dus als je een onrijpe tomaat hebt zul je nog lang moeten wachten. Zet ze liever in de fruitschaal, want tomaten behoren tot fruit!

4. Oude kaas

Oude kaas rijpt al maanden - of zelf jaren -  op een plekje buiten de koelkast. Daarom is het niet nodig om jouw oude kaas in de koelkast te bewaren. Bewaar de kaas wel goed afgesloten, zodat je geen last krijgt van ongedierte of nare geurtjes. Plakken oude kaas uit de koeling van de supermarkt moeten overigens wél bewaard worden in de koelkast.

5. Chocolade

Ook als het snikheet is buiten zou je je chocolade niet in de koelkast willen bewaren. Chocolade trekt namelijk vocht en kou aan, waardoor je snel een witte waass krijgt. Dat ziet er minder smakelijk uit, dus bewaar het altijd buiten de koeling. En als het nu echt zó warm is, haal dan gewoon geen chocolade in huis.

6. Ketchup

Je kunt ketchup gekoeld bewaren, maar in de meeste gevallen hoeft dat niet. Wel staat er vaak op het etiket 'gekoeld bewaren': dit betekent dat het op een droge koelere plek moet staan. Hierbij is een temperatuur van negentien graden ook voldoende. De meeste ketchupsoorten hebben een lange houdbaarheid doordat ze geconserveerd zijn. Heb je een koelkast vol sauzen? Bespaar ruimte en haal de ketchup eruit.

7. Brood

Huishoudens kun je vaak verdelen in twee kampen: de gezinnen die brood wél in de koeling bewaren, en mensen die daar absoluut op tegen zijn. Behoor jij tot het tweede kamp? Dan kunnen wij je mening onderbouwen. Brood gekoeld bewaren zorgt er namelijk voor dat het uitdroogt. Wel kun je de sneetjes invriezen of bewaren in een broodtrommel of plastic zak op een koele en droge plaats.