Verboden pizzatopping zorgt voor ophef in Italië: pizzabakker verkoopt pizza Hawaï

Eten door Zita

Het is een discussie die altijd weer terugkomt: wel of geen ananas op de pizza? De Italianen zijn het er in ieder geval over eens: ananas op een pizza is een no go. Daarom is dit nieuws tot een grote schrik van veel Italianen en andere haters van ananas op een pizza: in Napels, dé pizzastad van Italië, worden nu ananaspizza’s verkocht en dat zorgt bij het Italiaanse volk voor gemengde gevoelens.

Pizza Hawaï

Een pizza met ananas, beter bekend als een pizza Hawaï, is bij de één geliefd en bij de ander gehaat. Gino Sorbillo, de pizzabakker uit Napels, is begonnen met het verkopen van de margherita con ananas. Volgens veel mensen hoort ananas absoluut niet thuis op een pizza. Sterker nog, een presdient uit Ijsland, Gudni Thorlacius Jóhannesson vond ananas dusdanig raar op een pizza, dat hij het (als hij het kon) in zijn land wilde verbieden. Het wordt in Italië dan ook echt gezien als een verboden pizzatopping.

Pizzastad Napels

Dat juist in Napels, dé pizzastad van Italië deze pizza nu wordt verkocht, valt bij veel Italianene dus in het verkeerde keelgat. Pizzabakker Gino legt uit het het geen gewone pizza is. Er zit bijvoorbeeld geen tomatensaus op, want twee fruitsoorten die allebei zuur zijn, zijn niet goed voor het product. Gino gebruikt op deze pizza drie gerookte kazen, waardoor de smaak in combinatie met de ananas heel anders wordt. Daarnaast zit er nog basilicum en extra vergine olijfolie op.

Een heerlijk gerecht

Volgens Gino is deze unieke pizza een heerlijk gerecht en hij snapt dan ook niet waar alle ophef vandaan komt. Op social media wordt hij uitgescholden: “Waarom voelen mensen zich beledigd? Niemang verplicht je om deze pizza te kopen” zegt hij.

Wat vind jij: hoort de ananas op de pizza of niet?

Lees ook: dit healthy pizzarecept is makkelijk én lekker