Pas op! Deze producten zijn superverslavend

Eten door Rosanne
Vaak zeggen we voor de grap dat we verslaafd zijn aan pizza en chocolade. Maar wat blijkt nu? Volgens recent onderzoek kan het echt! Dus als jij je afvraagt waarom je die zak chips nooit kunt weerstaan: hier is het antwoord.

Wij van de redactie zijn dol op vet eten. Name it: we love it! Zakjes met chocolade-eieren overleven het nog geen dag en een uitstapje naar McDonald's is zo gemaakt. Voor de grap zeggen we dat we echt verslaafd zijn aan ijsjes, maar misschien zijn we het wel echt. Whuuuuut?!


Verslaafd 

Eetverslavingen zijn nog niet bewezen, maar er is groeiend bewijs dat ze wel degelijk bestaan. Het zal je niet verrassen dat vet en suikerrijk eten, zoals pizza en koekjes, hét voedsel is wat de meeste problemen oplevert. Dr. Nicole Avena van de Icahn School of Medicine onderzocht het gedrag en de houding van ruim vijfhonderd mensen, terwijl ze verschillende soorten voedsel voorgeschoteld kregen. Ze ontdekte dat vet en suikerrijk eten op de voet gevolgd werd door verslavingspatronen in de hersenen. Het eten wat bij de meeste mensen geestelijke nood en fysiek ongemak veroorzaakt, zijn ook voedingsmiddelen die sterk bewerkt zijn of waarin veel toegevoegde vetten en suikers zitten. In dit eten zit ook een hogere glycemische lading, dit geeft aan hoe voedsel de bloedsuikerspiegel na het eten verhoogt. Dat is geen toeval, vertelt Avena aan The Huffington Post

Snacken gevaarlijk?

Verschillende studies bij dieren tonen aan dat enorm lekker, bewerkt eten in de hersenen veranderingen teweegbrengt die geassocieerd worden met rook- en drugsverslavingen. WOW, heftig! Even een pizza snacken zou weleens helemaal niet zo onschuldig kunnen zijn.

De meest en minst verslavende etenswaren: een lijst

Dr. Avena onderzocht ook welke voedingsmiddelen het minst verslavend zijn en dus het meest risicovrij zijn om te snacken. Hier komt een lijst met de meest en de minst verslavende etenswaren.

 
Obesitas
Nu denk je misschien: duh, natuurlijk is eten vol vet en suiker verslavend. Het lijkt ook een opendeuronderzoek, maar wetenschappelijk bewijs van eetverslavingen bestaat nog niet. Het zou de behandeling van mensen met obesitas compleet kunnen veranderen. Als je bijvoorbeeld naar de dokter gaat omdat je denkt dat je een eetverslaving hebt, kan er geen diagnose gesteld worden. Nu moeten mensen met obesitas gewoon stoppen met het eten van bepaalde dingen. Dit terwijl een eetverslaving misschien beter behandeld kan worden op de manier waarop ook rook- en drankverslavingen worden aangepakt.
 
Welk eten heeft jou aan de haak geslagen?