Romantiseer jij het verleden te veel? Zo stop je ermee

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Nostalgie, we kennen het allemaal wel. Soms lijkt het wel alsof alles vroeger beter was en dan blijven we in die gedachte hangen. Je mist bijvoorbeeld een oude baan, een oude liefde of gewoon hoe het leven eruit zag in het verleden. Je gaat het verleden dan romantiseren, en dat is niet per se goed. Ben jij het verleden aan het romantiseren en wil je hieruit breken? Dit is hoe je dat doet.

Lees ook: Heb je spijt van iets? Zo kom je van het gevoel van spijt af

Zie het verleden voor hoe het echt was

Als je het verleden romantiseert, kijk je waarschijnlijk niet naar het verleden zoals het echt is gebeurd. Je focust je op de goede dingen en laat de slechte dingen weg. Om ervoor te zorgen dat je geen vertekend beeld van het verleden hebt, kun je jezelf verschillende vragen stellen. Begin door jezelf te vragen hoe waar het verhaal is dat je jezelf vertelt. Doe dit door met een neutrale blik naar het verleden te kijken en betrek hierbij ook de negatieve aspecten van de realiteit. Als je bijvoorbeeld een oude vlam mist, is het heel makkelijk om je te focussen op de goede dingen uit de relatie. Maar in de realiteit zijn er ook dingen gebeurd die minder leuk waren, en die moet je ook erkennen.

Erken wat je echt mist

Het verleden romantiseren doen we niet zomaar. Je mist iets uit het verleden, maar dit is niet altijd even makkelijk te plaatsen. Sta daarom even stil bij deze vraag. Wat mis je nou echt uit het verleden? Welke gevoelens mis je of welke ervaringen? Zodra je weet wat je mist, kun je gaan kijken naar hoe je dit gemis kunt tegengaan. Je kunt gerichter kijken naar het gat dat je probeert op te vullen. De eerste stap van een probleem oplossen is weten waar het probleem ligt.

Forceer jezelf niet om dankbaar te zijn

Het is goed om af en toe stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent in het leven. Maar soms is het ook oké om dit niet te forceren als dit niet goed voelt. Soms zit je in een situatie waarin je je even niet wil focussen op dankbaarheid. Als je het verleden romantiseert kan het zijn dat je terug verlangt naar een tijd waarin je gelukkiger was. Jezelf forceren om de positieve kanten van je huidige situatie in te zien is niet per se de manier om het gevoel weg te krijgen. Je kunt je eerder ervan bewust zijn en proberen te accepteren dat het leven niet meer is zoals het was.

Breng jezelf naar het nu

Een manier om jezelf uit het verleden te trekken, is door te gaan leven in het nu. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken. Bijvoorbeeld door te journallen of door te mediteren. Vind een manier die bij jou past en wat je eventueel ook leuk vindt om te doen. Als je jezelf moet forceren om te mediteren, is het misschien toch niets voor jou.

Lees ook: Deze sterrenbeelden kunnen goed tegen een korte nacht