Done-list vs. to do-list: zo werkt het

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

Het maken van een to do-list lijkt positief, maar aan het einde van de dag, week of jaar werkt het vaak teleurstellend: je hebt misschien niet alle puntjes afgewerkt. Je voelt je dan misschien niet voldaan en dat is nu juist niet de bedoeling van zo'n lijstje. Gelukkig hebben we een trucje gevonden waarmee je je to do-lijstje van een positievere kant kunt bekijken. We introduceren de done-list...

Lees ook: Heb je weinig energie in de winter? Doe dan deze dingen!

To do-list maken

To do-lijstjes kunnen op allerlei manieren worden ingezet. Misschien gebruik jij 'm wel als je jaarlijkse bucketlist, of misschien toch als dagelijkse handigheid. Het afvinken van taken, groot of klein is een heerlijk gevoel. Maareen to do-lijst kan soms ook als teleurstellend ervaren worden, omdat je nu eenmaal niet altijd je doelen van de dag (of het jaar) haalt. Misschien maak jij je lijst wel zo ellenlang dat alles afstrepen gewoon écht niet lukt. Dat kan je aan het einde van de dag veel angst of stress geven, omdat je op deze manier je dag niet eindigt zoals je gewild zou hebben.

Om alles eens van een positievere kant te bekijken in dit nieuwe jaar, hebben we een lijst gevonden die jouw dagelijkse ervaring veel leuker maakt, waarmee je je ook nog eens mega voldaan voelt. Het gaat namelijk om de done-list. We gaan het je haarfijn uitleggen.

Done-list

Waarbij je in een to do-lijst alles opschrijft wat je nog moet doen die dag, week, maand of jaar, schrijf je in een done-list juist alles wat je al hebt gedaan. Daarmee willen we eigenlijk alles vieren wat we al wél hebben gedaan die dag, in plaats van ons negatief te focussen op de dingen die niet zijn gelukt. Je positieve mindset krijgt hiermee een flinke boost. De done-list laat je zien hoe productief je bent geweest op een dag, ook al heb je 'alleen maar' boodschappen gedaan. Het lijkt ons een goed idee om dit jaar ook eens stil te staan bij de kleine dingen die je doet.

Realistisch

Hoe leuk en aardig het allemaal ook klinkt, we weten heus wel dat een to do-lijst vaak ook als reminder werkt voor mensen die gewoon even op een rijtje willen hebben wat ze allemaal moeten doen op een dag. Alléén een done-list gebruiken is dus niet zo realistisch. Wat je wel kunt doen is twee lijsten maken. Een to do-lijst waarbij je niks afvinkt, maar wel ziet wat je eigenlijk moet doen die dag. De done-list houd je ernaast en op die lijst schrijf je alles wat je wel hebt gedaan. Naar die to do-lijst kijk je 's avonds niet meer, maar je viert nog wel even al je overwinningen vanuit je done-list voor je gaat slapen. Leuke habit voor 2024, toch?