Dit kun je leren van positieve mensen

Vrije tijd door Marleen_S
Oké, een echte El Positivo zul je nooit worden, maar door een beetje af te kijken bij de goedgemutste buurtjes, stap jij voortaan nooit meer met een verkeerd been je bed uit. Sterker: je zal er van positiviteit uit springen! 

Het leven is zwaar, vooral erg kut op de maandagochtenden en inderdaad, schoonmoeders en volle stofzuigerzakken halen het bloed onder je nagels vandaan. Vooral in de winter worden we allemaal neerslachtig en ellendig met elkaar. Behalve dat kleine, selecte groepje goedlachse engeltjes. Hoe doen ze dat toch?

#1: De eeuwige lach

Het is een tikkeltje doodvermoeiend om de hele dag met je mondhoeken rechtomhoog gekruld door het leven te gaan, maar een lach kun je ook faken. Voordat je een ruimte binnenwandelt, zet je je allergrootste glimlach op en je zult zien: je voelt je vanzelf beter.


Je houdt jezelf namelijk een klein beetje voor de gek. Je lichaam maakt een geluksstofje aan zodra je lacht waardoor je jezelf vanzelf ook vrolijk voelt. Terwijl je eigenlijk er zo de pest in had dat het regende, je panty van je naad tot je teen is gescheurd en de chocoladepepernoten op waren.

Plus: van een lach word je niet alleen zelf vrolijk. Als je de mensen om je heen met een big smile begroet, maakt dat hun dag ook veel gezelliger. En het maakt van jouw hoofd ook gelijk een plaatje om naar te kijken. 

#2: Wees openminded

Die positievelingen hè, niets lijkt ze teveel. Overal helpen ze een handje (of vijfendertig) en na een zware werkdag kunnen ze alsnog met een lach (uiteraard) dat oude vrouwtje de tram in helpen en twee verdwaalde toeristen de weg wijzen. Hoe dan?

Waar ze de energie vandaan halen? Vanuit het niets. Net zoals jij zijn ook zij helemaal half doorbakken na een dagje slijten op kantoor. Het verschil zit hem in de geest. Klinkt heel ingewikkeld, is het niet. Je lichaam roept misschien aan alle kanten 'ho, stop, ik ben op', maar je geest is oneindig. In je hoofd kun je alles wat je wilt. Wees dus ruimdenkend.

Ook al heb je er zelf geen baat bij, doe eens wat voor een ander. Of sta op voor nieuwe ervaringen ook al heb je er echt geen zin in. Na een paar keer die drempel over te zijn gegaan, wordt het heel makkelijk om wat vaker ja te zeggen tegen het onbekende. Boy, what a fun!


#3: Kijk vooruit

We blijven allemaal weleens hangen in het verleden. 'Had ik nou maar...', 'Wat nou als...' en nog meer van deze clichés die we allemaal weleens hebben geroepen. Als je te vaak terugblikt op hoe goed het vroeger was of wat voor zwaar leven je al achter de rug hebt, beïnvloedt dat jouw acties in het heden.

Wat is gebeurd, is gebeurd. Soms is dat een fijne geruststellende gedachte, soms zou je willen dat je terug in de tijd kon. Maar Willie Wortel heeft nog steeds geen tijdmachine uitgevonden, dus moeten we het doen met herinneringen. En het daarbij laten. Als je je blik op de toekomst gericht houdt, word je minder belast met dingen uit het verleden. Frisse nieuwe dingen komen op je pad en daar kun je veel meer van genieten als je vooruit blijft kijken.

#4: Denk positief

De laatste stap is om positief te denken. Want een flinke dosis positiviteit in je hoofd helpt om je er ook zo naar te gedragen. En je hoeft niet eens oprecht positief te zijn om je zo te voelen. En wat je voelt, straal je ook uit en dat heeft positieve uitwerkingen te over. Je bent een leukere collega, een fijnere vriendin en de altijd vrolijke onbekende bij de bushalte. Je krijgt een grotere aantrekkingskracht en belangrijker: een kleine tegenslag krijgt jou niet meer klein. Jij bent onoverwinnelijk!

Wat leer jij van positieve mensen? Welke positieve tip wil jij de leZeressen meegeven?