Zo formuleer je je goede voornemens zodat je ze wel volhoudt

Vrije tijd door Maya Luz

Het nieuwe jaar is van start gegaan! Tijd voor goede voornemens dus. Jammer genoeg is het volhouden van je goede voornemens makkelijker gezegd dan gedaan. De manier waarop je ze formuleert kan gelukkig al enorm helpen! Dit is hoe je ze op de juiste manier formuleert.

Lees ook: Wil jij je in 2024 echt aan je goede voornemens houden? Zo doe je dat!

Wees duidelijk en concreet

Sommige goede voornemens zijn goed, maar te vaag. Gezonder willen leven is een mooi streven, maar je hebt niet echt een duidelijk beeld van hoe je het gaat doen. Ga je gezonder leven door meer te bewegen of meer te sporten? Of allebei? Als je uit je goede voornemen niet kunt halen wat het eigenlijk is dat je wil doen, dan is het te vaag. Denk na over hoe je het doel wil gaan behalen om zo duidelijkere goede voornemens op te stellen.

Stel meetbare doelen op

Bij het opstellen van goede doelen, schrijven we meestal de woorden meer of minder op. Denk aan meer willen bewegen of minder geld uit willen geven. Dit zijn goede doelen om te hebben, maar ze zijn niet meetbaar. Als je een doel niet meetbaar maakt, heb je geen punt om naartoe te werken. Een meetbaar doel hebben kan erg motiverend zijn, je werkt echt ergens naartoe. Schrijf dus in plaats van 'ik wil in 2024 meer lezen' op dat je in 2024 minimaal 20 boeken wil lezen bijvoorbeeld.

Wees realistisch

Goede voornemens zijn leuk om te hebben. Maar als je er echt werk van wil maken, moeten ze wel haalbaar zijn. Wanneer je je doelen op gaat schrijven, is het dus goed om rekening te houden met hoeveel tijd en moeite je erin kan en wil steken. Je doelen zien er ontzettend onbereikbaar uit als je de lat te hoog legt. Dit kan zorgen voor een hoop motivatieverlies. Je kan je doelen klein houden in je formulering maar ruimte overhouden om het groter aan te pakken. Schrijf bijvoorbeeld op dat je minimaal twee keer per week naar de sportschool wil gaan in het nieuwe jaar. Als het dan toch drie of zelfs vier keer per week wordt, is dat alleen maar een grotere overwinning voor jezelf.

Hou het kort maar krachtig

Bij het opstellen van onze goede voornemens kunnen we soms iets te enthousiast worden. Hierdoor kunnen onze doelen nogal uit de hand lopen. Je zinnen worden lang en onoverzichtelijk en hierdoor lijkt een doel achteraf alles behalve haalbaar. Je wil minder fast food eten, maar ook minder frisdrank drinken maar ook meer fruit eten. Pff dat is een mond vol. Dit zijn geen slechte doelen om te hebben, maar de formulering maakt het lastiger om je er echt aan te houden. Maak dus van deze drie opgehoopte doelen, drie losse doelen. Hierdoor creëer je meer overzicht en wordt het vasthouden aan je goede voornemens een stuk makkelijker.

Lees ook: Zo ga jij positief het nieuwe jaar in behoud je die positieve mindset het hele jaar door