Wil jij je in 2024 echt aan je goede voornemens houden? Zo doe je dat!

Vrije tijd door Maya Luz

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd om goede voornemens te bedenken dus! We hebben ze allemaal maar toch houden we ons er maar zelden aan. Dit is hoe jij jouw goede voornemens wel kunt volhouden in 2024.

Lees ook: Deze tradities en gewoontes worden vaak gedaan tijdens oud & nieuw 

Wees realistisch

New year new me toch? In het nieuwe jaar kun je van alles bereiken! Dit klopt, maar je moet nou ook weer niet te hard van stapel lopen. Bij het opstellen van goede voornemens overschatten we onszelf af en toe een beetje. Dit merk je pas wanneer je begint met werken aan je goede voornemens. Dan kom je erachter dat je het misschien toch net iets te hoog gegrepen is voor je. Dit geeft niet, maar dit kan je motivatie snel laten verdwijnen. Wees daarom realistisch wanneer je je goede voornemens opschrijft. Bedenk of de dingen die je wil doen wel passen in je huidige lifestyle. Kan je bijvoorbeeld echt iedere dag gaan sporten als je vijf dagen in de week tot laat moet werken? Als je dit kan is dit top! Maar wees niet boos op jezelf als dit niet het geval is.

Begin klein

Zodra het nieuwe jaar is begonnen zijn we allemaal erg enthousiast en willen we gelijk gaan knallen als het op de goede voornemens aankomt. We gaan spontaan supergezond eten en heel veel sporten. Dit is natuurlijk top, maar de kans is groot dat je dit niet lang vol gaat houden. Om ervoor te zorgen dat je je nieuwe gewoontes wel gaat volhouden, kun je daarom beter klein beginnen. Ga bijvoorbeeld eerst twee keer per week sporten en kijk hoe dat gaat en bouw het aantal keren dat je in de sportschool staat vervolgens op. En in plaats van al het ongezonde eten opeens verbieden, kun je ook beginnen met minder snoep eten of minder frisdrank drinken.

Stel checkpoints voor jezelf op

Om je goede voornemens echt vol te houden is motivatie belangrijk. Om jezelf te motiveren is het dan ook goed om jezelf checkpoints te geven om naartoe te werken. Zo kun je bijvoorbeeld als goede voornemen hebben dat je in 2024 meer wil lezen. Dan kun je als checkpoint hebben dat je in maart een bepaald aantal boeken gelezen wil hebben. Een heel jaar is lang en overweldigend, daarom is je doel spreiden over de maanden een stuk behapbaarder.

Formuleer je goede voornemens op de juiste manier

Bij het opschrijven van goede voornemens denken we niet altijd genoeg na over hoe we ze formuleren. We schrijven op dat we willen afvallen, meer willen sporten of gezonder willen eten. Maar door je goede voornemens op deze manier te formuleren, wordt het lastiger voor jezelf om ze vol te houden. Ze zijn namelijk te vaag. Wees juist concreet en duidelijk. In plaats van meer sporten kun je zeggen dat je een bepaalde tijd wil kunnen rennen, een bepaald gewicht wil kunnen squatten of een bepaald aantal keer per week naar de sportschool wil gaan. Met een duidelijk doel voor ogen kun je ook doelgerichter aan de slag.

Houd je lijstje kort

Tot slot, we hadden het al eerder over realistisch zijn. Dit punt sluit hier mooi op aan. Want het is niet realistisch om twintig goede voornemens te hebben. Je gaat ze dan nooit allemaal kunnen volhouden. Houd je lijstje daarom kort en haalbaar zodat je aan het einde van het jaar echt iets hebt om trots op te zijn.

Lees ook: De 5 meest gebroken goede voornemens