Hoe krijg je je discipline terug?

Vrije tijd door Esra

Als je je discipline eenmaal kwijt bent, is het soms moeilijk om deze terug te krijgen. Je vindt het lastig om te doen wat je moet doen en laat je snel door andere dingen verleiden. Gelukkig zijn er genoeg manieren om discipline aan te leren en/of terug te krijgen. Benieuwd wat deze manieren zijn? Lees dan snel verder.

Ga werken naar een doel

Houd jezelf een duidelijk doel voor ogen. Wil jij bijvoorbeeld beter worden in hardlopen? Zeg dan niet: ik wil verdere afstanden rennen, maar stel als doel dat je bijvoorbeeld na de winter 5 kilometer in 30 minuten wilt hardlopen. Zo maak je het voor jezelf duidelijk waar je naartoe gaat werken en wordt het moeilijker om er onderuit te komen.

Stel een stappenplan op

Als je een doel hebt opgesteld is het slim om een plan te maken hoe je dit doel gaat bereiken. Stel hiervoor een reëel stappenplan op, waarin je overzicht creëert en tussentijdse doelen stelt. Als jij in één stap je doel wilt behalen, is de kans groot dat jij jouw discipline compleet kwijtraakt bij een tegenslag. Terwijl een stappenplan met tussentijdse doelen jou ondertussen al kleine overwinningen biedt, die jou steeds weer motiveren om verder te gaan.

Doe alles één voor één

Naast dat het slim is om te werken volgens een stappenplan, is het ook essentieel dat je niet alles in één keer wilt doen. Heb jij meerdere doelen die je wilt bereiken, is het niet slim om tegelijkertijd met al deze doelen aan de slag te gaan. Hoewel je misschien gedisciplineerd begint aan jouw taken, zal je al snel merken dat je dat niet allemaal tegelijkertijd gaat halen en dus valt de discipline weer weg. Maak daarom een goede en realistische planning en zorg dat je niet steeds in tegenslagen verwikkeld raakt.

Lees ook: Hoe starten we fris na de vakantie?

Wees streng naar jezelf

Discipline gaat gepaard met streng naar jezelf zijn. Wanneer jij jezelf geen regels oplegt, is de kans groot dat je excuses gaat verzinnen voor jouw gedrag. Op deze manier ga jij jouw discipline niet terugkrijgen. Kijk dus kritisch naar jezelf en leg jezelf bepaalde regels op bij jouw doelen. Let er wel op dat je niet té streng wordt, je moet natuurlijk wel blijven genieten van het leven.

Beloon jezelf

Om discipline te blijven houden is het slim om jezelf regelmatig te belonen. Doe dit niet alleen bij het bereiken van je doel, maar ook bij je tussentijdse doelen. Op deze manier maak je het interessanter voor jezelf en is het makkelijker om je discipline te behouden. Je gaat steeds weer ergens naartoe werken, wat jouw motivatie en discipline een oppepper geeft.