Hoe lang na kerst kan je de kerstboom nou echt laten staan?

Vrije tijd door Maya Luz

Kerst ligt inmiddels alweer een paar dagen achter ons. De meesten van ons halen de kerstboom nog niet direct na de kerst weg. Bij veel huishoudens blijft deze bijvoorbeeld staan tot na de jaarwisseling. Maar hoe lang kan je een kerstboom nou echt laten staan? Wij zoeken het uit.

Lees ook: Deze tradities en gewoontes worden vaak gedaan tijdens oud & nieuw 

Wanneer haal je de kerstboom weg?

Wanneer je de kerstboom moet aftuigen hangt van meerdere dingen af. Ten eerste kun je kijken naar het soort boom dat je in de woonkamer hebt staan. Als het een echte boom is, zoals een Nordmann, dan kan je deze twee tot drie weken laten staan. Echte bomen gaan uiteindelijk hangen en uitvallen als je ze te lang laat staan. Zodra je begint te merken dat je boom er een beetje sip bijhangt na de kerst is het dus tijd om afscheid te nemen van je boom. Hoe langer je hem laat staan hoe vervelender het wordt om deze op te ruimen! Ben jij dus iemand die niet kan wachten met het weghalen van de decoraties zodat je je huis een grote schoonmaak kunt geven, dan is dit je ideale excuus. Voor de mensen die het liefst zo lang mogelijk de boom laten staan, is het natuurlijk een beetje jammer. Tip voor volgend jaar: ga voor een kunstboom!

En wat als ik een kunstboom heb?

Oké, maar als je een kunstboom hebt kun je deze gewoon zo lang laten staan als je wil toch? Ja, technisch gezien wel. Als jij je boom het hele jaar door wil laten staan, zullen wij hier niet over oordelen. Maar als je toch een moment wil weten waarop je de boom weggehaald moet hebben, als een soort deadline, dan hebben we die voor je! De dag waarop je de boom weg zou moeten halen is 6 januari. Op deze dag is het namelijk Drie Koningen. De kerstboom is niet echt onderdeel van het christelijke kerstfeest, toch wordt er beweerd dat het houden van je kerstboom tijdens Drie Koningen ongeluk brengt. Om deze reden lijkt dit ons dus een goede deadline voor het definitief weghalen van je kerstversieringen. Taylor Swift zong ooit: "We can leave the Christmas lights up 'till January." Ja, tot 6 januari dus! Op deze dag is het dus een goed moment om een grondige opruim- en schoonmaakdag in te plannen. Twee vliegen in één klap!

Lees ook: Druk leven? Deze apps helpen om weer helemaal zen te worden