Deze tradities en gewoontes worden vaak gedaan tijdens oud & nieuw 

Vrije tijd door Zita

In ieder land worden er ieder jaar weer bepaalde tradities uitgevoegd tijdens oud en nieuw. Zo ook in Nederland. Zelfs in de verschillende provincies worden er verschillende tradities gehouden. Ben je benieuwd naar welke tradities dit zijn? We laten het je zien!

Oliebollen eten

In heel Nederland eten we massaal oliebollen tijdens oud en nieuw. Lekkerrr! En dat is niet voor niks, want oliebollen zijn niet alleen lekker, er zit ook een verhaal achter. Vroeger was er aan het einde van een periode van vasten het kerstfeest. Dit werd gevierd met het eten van oliekoeken. Deze waren volgezogen met houdbare grondstoffen zoals vet om in het bakken. De ingrediënten voor oliebollen waren voor langere tijd houdbaar en daarbij goed verkrijgbaar in de winter. Dit werden later de oliebollen, die we tegenwoordig bij kramen kopen of zelf bakken.

Proosten met champagne

Tijdens oudejaarsavond proosten we op het nieuwe jaar met champagne. Dit is niet alleen heel lekker, maar bubbels zijn ook heel feestelijk. Perfect dus om het nieuwe jaar mee in te luiden. En drink je liever geen alcohol? Dan zijn er ook een hoop alcoholvrije varianten. Ook in andere landen drinken ze graag champagne, zoals in Duitsland, waar ze 'sekt' drinken (een mousserende wijn).

Carbidschieten

Carbidschieten is ook een Nederlandse traditie die tijdens oud en nieuw wordt gedaan. Toch kent niet iedereen het. Bij carbidschieten is het de bedoeling dat er een zo hard mogelijke knal komt. In een oude melkbus stop je carbid (een brandstof) en water in de melkbus en stop je de deksel (of een bal) op de opening aan de voorkant. Wanneer er vuur bijkomt, knalt de bal dan van de melkbus en maakt dat een hard geluid. Zo ga je letterlijk knallend het nieuwe jaar in!

Nieuwjaarsduik

Niet op oudejaarsavond, maar op nieuwjaarsdag nemen veel mensen een nieuwjaarsduik. Aan de kust in Nederland nemen mensen een frisse (en vooral koude) duik om het nieuwe jaar in de luiden. Er zitten veel voordelen aan zwemmen in koud natuurwater, maar het is vooral een leuke traditie om met veel mensen om je heen te doen. Lekker eindigen met een warme kop chocolademelk en een broodje Unox, daar tekenen wij voor!

Tradities buiten Nederland

Niet alleen in Nederland zijn er tradities tijdens oud en nieuw. In Italië bijvoorbeeld een oude traditie dat mensnen zingen langs de deuren gingen. Als je niet opendeed, kreeg je ongeluk in het nieuwe jaar. Bij de Spanjaarden is een belangrijke traditie tijdens oud en nieuw om bij elke klokslag één druif te eten. Na een goede druivenoogst in de twintigste eeuw is deze traditie gestart.