Ben jij jaloers op je beste vriend(in)? Zó ben je toch blij voor diegene

Vrije tijd door Maya Luz

Stel, je beste vriend(in) krijgt een promotie of haalt een heel goed resultaat op school/uni. Je bent blij voor ze maar stiekem ben je ook wel een beetje jaloers. Dit soort gevoelens zijn nogal confronterend om te ervaren, want je zou helemaal niet jaloers moeten zijn. Je vrienden wil je enkel toejuichen toch? Dit is hoe je toch blij kunt zijn voor diegene.

Lees ook: 7x tips voor hoe je het beste een vriendschap loslaat

Aanvaard je gevoelens, ook al ben je er niet trots op

De beste manier om over een gevoel heen te komen, is door ten eerste te aanvaarden dat je je zo voelt. In deze situatie snappen we dat dat nogal confronterend is. Je voelt iets dat je niet wil voelen. Maar uiteindelijk moet je toch eerlijk zijn tegen jezelf om je jaloezie om te kunnen zetten naar een gevoel van trots. Gun jezelf even de tijd om je gevoel te voelen. Schrijf het bijvoorbeeld op. Je kan pas in oplossingen gaan denken als je aanvaard dat je jaloers bent.

Leer om jouw eigenwaarde los te koppelen van je prestaties

Als je jaloers bent op je bestie omdat ze iets hebben bereikt, dan kan dit komen doordat je je eigenwaarde te veel koppelt aan je prestaties. Onthoud dat je meer waard ben dan wat je bijvoorbeeld op het werk of op school presteert. Het feit dat iemand iets heeft dat jij niet hebt maakt jou niet minderwaardig. We weten dat het kan voelen alsof je constant moet presteren, maar het leven bestaat uit zoveel meer dan goede cijfers of schouderklopjes op het werk. We doen alles op ons eigen tempo en dat is oké. Door jaloers te zijn haal je je eigen prestaties alleen maar naar beneden.

Onthoud dat er geen sprake is van competitie

Je beste vriend(in) en jij zijn niet met elkaar in competitie. Soms vergeten we dat nog weleens omdat we zo gefocust zijn op het constant behalen van prestaties. Maar er is niemand die jou en je bestie tegen elkaar laat strijden, behalve jij zelf. In een vriendschap hoort er zeker geen sprake te zijn van competitie. Je hoort elkaar omhoog te helpen en het succes van je vriend is dus geen bedreiging naar jou. Het feit dat iemand anders wint betekent niet dat jij verliest.

Wees eerlijk tegen je vriend(in) als de situatie dit toelaat

Of je dit gevoel van jaloezie moet bespreken met je vriend is een lastige kwestie. We zouden willen dat we je precies konden vertellen hoe je dit gesprek moet voeren zonder verkeerd over te komen, maar helaas is dit niet zo simpel. Er komen risico's bij het voeren van dit gesprek kijken. Het beste advies dat we je kunnen geven is dat het het beste is om dit gesprek één-op-één te voeren. Pas vervolgens op met wat je zegt zodat het niet overkomt alsof je vindt dat jij hun succes meer verdient of dat zij hun succes niet verdienen. In andere woorden: laat het niet om jou draaien. Wees vooral eerlijk. Een hechte vriendschap kan zo'n gesprek echt wel hebben.

Lees ook: Dé manier om een ‘it girl’ te worden