Zwemmen in natuurwater in de winter: de do's en dont's

Sport & gezondheid door Zita

Misschien heb je het wel voorbij zien komen op je socials: mensen die in de winter een duik nemen in natuurwater. Het is als een soort ijsbad. Veel mensen zweren bij de voordelen van zo’n ijsbad of zwemmen in natuurwater in de winter, maar is het wel zo goed voor je? Voordat je dit doet, zijn er in ieder geval een aantal dingen die je moet weten. Zo weet je zeker dat je met goede gezondheid weer uit het water komt.

Waarom zwemmen in natuurwater in de winter?

Dat we in de zomer een duikje nemen in een meertje of ander soort natuurwater, dat snappen we. Maar vrijwillig in ijskoud water zwemmen in de winter is wel een dingetje waar we even over na moeten denken. Waarom zou je dat doen? Nou, er zitten toch echt een paar voordelen aan. Zwemmen in koud water is namelijk goed voor je bloedsomloop, wat goed voor je is. Ook wordt je lichaam sterker, doordat je immuunsysteem versterkt. En het werkt ook nog ontstekingsremmend. Dus we kunnen wel zeggen dat het gezond voor je is en het je helpt om bijvoorbeeld ziektes te voorkomen.

Zwemmen in koud natuurwater heeft niet alleen fysieke voordelen, maar ook voordelen voor je mentale gezondheid. Waarom? Zwemmen in koud natuurwater ligt misschien wel heel erg buiten je comfortzone. Als je dit dan toch doet en het ook lukt, laat maar weet zien dat je het kan. En dat bewijst misschien voor je dat je nog veel meer kan. Daarnaast geeft zo’n frisse duik je een gevoel van energie en maak je extra dopamine aan (het stofje dat zorgt voor een geluksgevoel).

Niet zonder risico’s

Maar, een duik nemen in koud water is niet geheel zonder gevaar. Zomaar een duik nemen in ijskoud water, zorgt er namelijk soms voor dat je lichaam in een shock komt. Je ademhaling raakt hierdoor ontregelt, waardoor je misschien in paniek raakt wat nare gevolgen heeft. Of misschien is het wel zo dat je juist nergens last van hebt, een stukje verder weg zwemt en dan toch merkt dat je het niet prettig vindt. Je raakt hierdoor misschien de controle over je spieren kwijt, wat ook heel gevaarlijk is. Als je een frisse duik wil nemen, blijf dan zeker niet langer dan een kwartier in het water. En als je een hartaandoening of astma hebt, raden we het af om te zwemmen in natuurwater in de winter

Do’s

Er zijn paar dingen die je doet om zwemmen in natuurwater in de winter zo veilig mogelijk te maken. Als eerst raden we je aan om het op te bouwen. Ga de eerste keren heel rustig het water in en blijf niet langer dan een minuutje in het water. Haal rustig adem in door je neus en uit door je mond. Als je het echt nog te koud vindt, doe je bijvoorbeeld een wetsuit aan. Het is ook mogelijk om thuis te oefenen: neem een ijskoude douche. En het volgende geldt niet alleen voor thuis, maar ook voor het echte werk: warm je zelf niet op met een warme douche, maar een lekkere handdoek en trui. Om dit manier reguleert je lichaam de temperatuur het beste.

Don’t

Dan zijn er ook een paar hele belangrijke don’t bij het zwemmen in natuurwater in de winter. Als eerst: zwem geen tientallen meters. Blijf bij de zijkant en neemt alleen een korte duik. Zelfs ervaren zwemmers kunnen soms in shock raken. Door bij de kant te blijven, trek je je nog op een bepaalde manier op of roep je op hulp. En over andere mensen gesproken: zwem nooit alleen. Ga om de beurt het water in, zodat er altijd iemand aanwezig is die je helpt als het misgaat. Over het zwemmen zelf: laat je lichaam eerst rustig in aanraking komen met het koude water. Neem dus niet zomaar een duik. Hierdoor raakt je lichaam sneller in een shock.