Koude douche nemen? Dit zijn de voordelen

Sport & gezondheid door Anjali

Ijsbaden en -douches zijn helemaal in, en met een reden! Ontdek wat de voordelen van deze verfrissende activiteit zijn.

1. Verbeteren van slaap

heb jij moeite met in slapen? En kun je maar niet in slaap vallen, of word je de hele tijd wakker? Probeer eens een koude douche te nemen voor het slapengaan. De temperatuur van het water koelt je lichaamstemperatuur af, waardoor je lichaam ontspant en je makkelijker kunt slapen.

2. Minder nare gevoelens

Je wordt misschien niet blij van de gedachte aan een koude douche, maar het kan zeker effectief zijn. Het nemen van een koude douche verbetert je stemming en welzijn, waardoor je je beter voelt op mentaal vlak en angstgevoelens verminderen.

3. Beter immuunsysteem

We ruilen de warme zomer om voor een koudere herfst, waarbij je sneller ziek kunt worden. Ijskoud water is beter voor je lichaam dan een normale douche, omdat de schok van koud water bloedcellen die infecties bestrijden kan stimuleren. Je word dus minder snel ziek door een ijsbad of -douche!

4. Minder spierpijn en ontstekingen

Door koude temperaturen gaan je bloedvaten zich vernauwen, waarbij het bloed zich verplaatst naar de kern en de vitale organen. Tijdens dit proces krijgt je bloed meer zuurstof en voedingsstoffen. Als je lichaam vervolgens weer warm wordt, zetten de bloedvaten weer uit en komt het zuurstofrijke bloed naar je weefsels. Tijdens de verplaatsing helpt het ontstekingen weg te spoelen, waardoor je ook minder spierpijn hebt na het sporten.