6x de beste dingen om te eten als je verkouden bent

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

We weten ondertussen wel dat zuigen op snoepjes, thee met veel honing drinken en warm water helpen bij een zere keel en verkoudheden. Maar, aangezien je ook moet eten... wat is nu het beste voedsel om te eten tijdens een (heftige) verkoudheid? Zijn er bepaalde voedingsstoffen die je sneller helpen te genezen? Lees voor het antwoord gauw verder.

Wat kun je het beste eten tijdens een verkoudheid?

Eten tijdens een verkoudheid is waarschijnlijk iets waar je je niet al te druk om maakt. Je kan van alles eten, maar uiteindelijk proef je het toch niet, want: een verstopte neus tast je smaakpapillen aan. *cry* Toch zijn er voedingsmiddelen die je tijdens een periode van verkoudheid maar beter wel (of wat meer) kunt eten. We hebben hieronder een lijstje gemaakt waardoor je - als je verkouden bent - snel weer beter kunt worden. 

1. Vitamine C

Als echte weerstands-vitamine in veel groenten en fruit is vitamine C een geweldig hulpmiddel om je weerstand te verhogen en je ziekteperiode te verkorten. Voorbeelden van groenten en fruit met vitamine C zijn: paprika, witlof, broccoli en kiwi. 

2. Kippensoep of bouillon

Bouillon of kippensoep eten als je ziek bent (wanneer je de griep hebt bijvoorbeeld) is iets wat je waarschijnlijk al jaren doet. Maar ook bij een 'simpele' verkoudheid kan zo'n heerlijk ouderwets soepje goed helpen. Het heeft verder geen invloed of werking op het virus in je, maar kan je keel verzachten en je neus door de hitte van de soep even openen. Kun je weer even beseffen hoe goed normaal ademen voelt. 

3. Eiwitten

Ook wat extra eiwitten naar binnen werken is een goede manier om je beter te voelen tijdens en na je verkoudheid. Wederom doet het niets voor het virus zelf, maar eiwitten zijn wel belangrijke bouwstoffen voor in je lichaam. Eiwitten produceren cellen die je nodig hebt om een sterker immuunsysteem aan te maken en kun je vinden in onder andere vis, eieren, vlees, bonen en peulvruchten.

4. Pittig eten

Pittig eten wanneer je verkouden bent heeft drie sterke voordelen. Ten eerste maakt spicy food je neus open, dus hello breathing. Ten tweede kun je zo pittig eten als je wil, want hey, je proeft er toch niets van. En als laatste bevatten bijvoorbeeld Spaanse pepers een stofje genaamd capsaïcine. Dat woord mag je meteen weer vergeten en hoef je ook niet leren uit te spreken (want: moeilijk), maar heeft wel een infectiewerende werking in je lichaam. Win-win-win-situatie! 

5. Knoflook

Aangezien je toch niets ruikt kun je ook meteen wat extra knoflook eten in tijden van verkoudheid. Knoflook is namelijk een natuurlijk antibacterieel middeltje. Maal je het fijn, dan komt er een stofje vrij genaamd allicine. Dit heeft een slijmverdunnende werking en zorgt ervoor dat de ontsteking in je luchtwegen verzacht. Wat een wondermiddel. 

6. Noten

Voor een nog sterker immuunsysteem is het ook slim om meer noten te eten. Eet dit lekker als tussendoortje - is ook nog eens gezond. Amandelen, walnoten en paranoten bevatten veel selenium, een mineraal dat je immuunsysteem versterkt. Heb je minder van dit selenium in je lichaam, dan kan een virus in je lichaam zich sneller verspreiden. Excuse us? Tijd om goed veel noten te eten, dus!