Zo ga jij positief het nieuwe jaar in behoud je die positieve mindset het hele jaar door

Psyche & spiritualiteit door Zita

Wanneer we een nieuw jaar ingaan, proberen we dat op een positieve manier te doen. Soms is dat moeilijker door bepaalde (negatieve) gebeurtenissen die je meemaakt. Toch is het goed voor je op met een positieve mindset het nieuwe jaar in te gaan en deze mindset ook te behouden het hele jaar door. Vind je het lastig om positief te denken en ook optimistisch te blijven? No worries, want wij geven je een aantal tips.

Positief het nieuwe jaar in

Wanneer je positief het nieuwe jaar in wil, is het ten eerste belangrijk dat je ook positief terugkijkt naar vorig jaar. Welke dingen heb je bereikt? Wat is er allemaal goed gegaan? Welke nieuwe, leuke mensen heb je leren kennen of wat zijn lessen die je hebt geleerd? Door positief terug te kijken, neem je dit gemakkelijker mee naar het nieuwe jaar. Probeer dus niet naar de negatieve punten te kijken, maar vooral naar de positieve punten.

Stel (simpele) doelen

Hoe fijn is het als je een doel hebt en dit doel behaald? Door simpele doelen te stellen, geef je jezelf positiviteit en energie. Dit soort kleine overwinningen zorgen ervoor dat je zekerder wordt van jezelf, wat uiteindelijk weer zorgt voor meer positiviteit. Stel dus begin dit jaar een aantal simpele doelen voor jezelf waar je gedurende het jaar aan werkt.

Zorg voor genoeg me-time

We weten allemaal dat er een alter ego bij ons naar boven komt als we gestrest zijn. Soms herken je jezelf niet eens meer terug, omdat je zó gestrest en overprikkeld bent. Dit zorgt eerder voor negatieve emoties en gedachten dan voor positieve. Zorg daarom voor genoeg me-time in het nieuwe jaar. Plan geregeld avondjes voor jezelf in en verzorg jezelf goed. Eet en drink gezond, beweeg voldoende en slaap goed. Op die manier is het een stuk makkelijker om het hele jaar positief te blijven.

Relativeren

Als je aan jezelf merkt dat je veel negatieve gedachten hebt, dan is het belangrijk uit dit vastgeroeste patroon te komen. Iets wat hier goed bij helpt, is alles relativeren. Hoe er zijn jouw ‘problemen’ nu eigenlijk in vergelijking met die van een ander? Door dit soort dingen te relativeren, is het soms makkelijker om er een positieve draai aan te geven.

Accepteren en loslaten

Merk je dat je veel aan het malen bent en negatief denkt? Kijk dan eens goed naar de situatie waarin je zit. Zo’n situatie accepteren is soms erg moeilijk, we know, maar meestal wel het beste wat je kan doen. Ook loslaten hoort hierbij. Het heeft vaak geen zin om dag in dag uit de piekeren over een situatie. Dus wat doe je? Loslaten en doorgaan!