Ze's sekswoordenboek: Bareback

Intiem door Juliët

Als we het hebben over seks, dan weten we in middels dat er heel veel variaties zijn. Maar heb je ooit al eens gehoord van bareback? Als we het letterlijk vertalen dan betekent het een 'naakte rug'. Maar dit bedoelen we er niet mee. We hebben het over anale seks zonder condoom.

Bareback

Voor als je dacht dat het alleen gaat om anale seks zonder condoom, dan heb je het mis. Er zijn namelijk mensen die zich bewust laten besmetten met het hiv-virus. Het gaat om homoseksuele mannen die bewust onveilige seks hebben. Zo bestaan er verschillende documentaires waarin journalisten de wereld in duiken van barebackers. Het begrip bareback is vanuit Amerika overgewaaid naar Nederland. Maar waarom laten mensen zich bewust besmetten?

Kleine groep

Het is wel belangrijk om te weten dat het echt om een kleine groep mensen gaat. Er worden bijvoorbeeld seksfeestjes georganiseerd waarbij mensen verzoekjes krijgen om heterojongens te infecteren. Dit wordt als een bepaald soort kick gezien. Soms was het ook vanuit een vreemd soort romantisch motief, omdat jongens het zien als een middel om hen bij elkaar te houden. Je kan het bijna een soort offer noemen, om bij elkaar te blijven.

Erbij willen horen

Volgens homopsycholoog Marcel Holtslag lopen mannen hiv op, om er als ware bij te horen. Sommige zijn bang om hiv op te lopen en zouden opgelucht zijn als ze erachter zouden komen dat ze positief waren. Vooral op plekken waar de homoseksualiteit minder geaccepteerd wordt, kan dit gedrag sneller worden vertoond. Dit omdat de mensen waarschijnlijk een geïsoleerd leven leiden. Het lijkt op een hedonistische leefstijl. Alles draait om het maximaliseren van genot en het minimaliseren van de pijn.

Hiv oplopen

Hiv kan zich bevinden in bloed, sperma, voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Zodra een van deze lichaamsvochten in contact komt met iemands bloedbaan of slijmvliezen. Is er kans op een hiv-overdracht. Deze slijmvliezen kunnen zijn in je mond, anus, vagina of op de penis. Ook zonder dat je klaarkomt is er kans op hiv, omdat het virus zich kan bevinden in het voorvocht. Via anale seks wordt het gemakkelijker om hiv over te dragen dan vaginale seks. Dit komt omdat er bij anale seks kleine wondjes ontstaan in het slijmvlies. Deze wondjes vormen uiteindelijk een toegangspoort voor het virus en daardoor kan het makkelijk je lichaam binnendringen. Als man die seks heeft met mannen loop je meer risico op een soa en met een soa ben je kwetsbaarder voor hiv.