Ze's sekswoordenboek: ODOL

Intiem door Anjali

In Ze's sekswoordenboek hebben we het vaak over standjes, fetisjen en andere begrippen die te maken hebben met seks. In dit artikel bespreken we het begrip ODOL.

Wat is ODOL?

ODOL staat voor Ontzettend Dikke OchtendLul. Een ochtenderectie kent verschillende namen, zoals Monring Glory, Morning Wood, Ochtendhout, Ochtendglorie en Nachtelijke Penile Tumescence (NPT), de officiële benaming van de ochtenderectie. Mensen met een penis krijgen regelmatig 's ochtends of 's nachts een erectie. Dit is heel normaal en is geen reden tot paniek. Men denkt vaak dat er over seks gedroomd is of dat diegene opgewonden is, maar mensen met een penis hebben meerdere erecties per nacht zonder dat ze daar zelf iets van zullen merken. Soms gaat de erectie al weg voor je opstaat. Veel mensen hebben geen ochtenderectie of natte droom, maar kunnen wél een erectie krijgen als ze opgewonden raken. Het gaat vaak vanzelf weg als je opstaat of naar het toilet gaat. Wanneer dit niet gebeurt kan er misschien iets anders aan de hand zijn. Raadpleeg in dat geval een huisarts: hier krijg je een aantal simpele testjes om erachter te komen waar de erectie eventueel vandaan komt.

Hoe werkt het?

Een erectie ontstaat omdat er een zwellichaam aan te pas komt. Dit zorgt voor de doorbloeding van de penis en loopt vol met bloed waarbij de bloedafvoer zich afsluit. De penis vult zich dus met bloed. Wanneer je wakker wordt ben je minder ontspannen en trekt het bloed na een tijdje vanzelf weer weg uit het zwellichaam, dus ook de penis. De reden dat je een ODOL krijgt is niet helemaal duidelijk. Er zijn veel logisch klinkende antwoorden, maar ze zijn vooral erg creatief. Sommige wetenschappers denken dat het te maken heeft met een volle blaas. De erectie sluit dan de plasbuis af, waardoor je 's nachts minder vaak naar de wc hoeft. Ook zeggen anderen dat je een ochtenderectie krijgt doordat het hormoon testosteron in de ochtend het hoogst is. Weer anderen zeggen dat je op deze manier de penis goed blijft trainen, waardoor 'ie goed en langer blijft werken. Niets is volledig bewezen, maar het doet ook niets en niemand kwaad om een ochtenderectie te hebben.

Hoor je elke dag een ochtenderectie te hebben?

De gemiddelde gezonde persoon met een penis heeft regelmatig een ODOL, waardoor het erg gebruikelijk is. Sommigen worden niet elke dag wakker met een erectie, omdat er waarschijnlijk meerdere erecties per nacht op zijn getreden. Hierdoor wordt je er dan niet wakker mee. Heb je (bijna) nooit een ochtenderectie? Dat kan wijzen op gezondheidsproblemen. Schakel in dit geval hulp in van een arts. Vergeet ook niet dat hoe ouder je wordt, hoe minder vaak je wakker wordt met een stijve penis.