Dit is waarom je in de winter naakt zou moeten slapen (ja, echt!)

Sport & gezondheid door Zita

In de winter kruipen we het liefst met tien truien, twee paar sokken en een thermolegging in ons bed. Wanneer het buiten ijskoud is, is dat ook een logische gedachte. Maar we komen nu misschien met shocking nieuws: het is beter om naakt te slapen, ook in de winter. What? Het heeft een logische verklaring en we leggen je in dit artikel graag uit waarom.

Voordelen van naakt slapen  

Het verbaast je misschien, maar naakt slapen heeft veel voordelen voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. En hoewel je denkt dat je in de winter duizenden laagjes nodig hebt om jezelf warm te houden in de nacht, is het tegenovergestelde waar. Wanneer je naakt slaapt, reguleert je lichaam namelijk je lichaamswarmte een stuk beter. En zo zijn er nog andere voordelen van naakt slapen in de winter:

Je valt sneller in slaap

Je lichaamstemperatuur speelt een belangrijke wanneer je in slaap valt. Het is gelinkt aan het biologische ritme van je slaap. Door je lichaam af te laten koelen als je naakt in slaap valt, laat je je lichaam weten dat het tijd is om te slapen. En dat resulteert ook dat je sneller in slaap valt.

Versterkt de intimiteit en emotionele band

Wanneer je samen met je partner naakt slaapt in de winter, leidt dit ook tot meer fysieke en emotionele intimiteit. Het zorgt namelijk huid tegen huid contact. En wat is hier het voordeel van? Het stofje oxytocine komt hierdoor vrij: het hormoon dat onder anderen zorgt voor verbinding en vertrouwen. Dit zijn natuurlijk factoren die goed zijn voor je relatie.

Lees ook: Slapen jij en je partner altijd aan jullie eigen kant van het bed? Wissel eens van kant!

Betere huid

Wanneer je je gezicht schoonmaakt voor het slapen, zorg je ervoor dat je poriën niet verstoppen en je geen onzuiverheden of irritaties krijgt. Dit geldt niet alleen voor je gezicht, maar ook voor de rest van je lichaam. Slapen zonder kleren zorgt er namelijk voor dat je lichaam beter ademt. Dit voorkomt weer huidproblemen zoals puistjes.

Meer zelfvertrouwen

Misschien iets wat je niet direct linkt aan naakt slapen, is het krijgen van meer zelfvertrouwen. Het zorgt er namelijk voor dat je je ‘natuurlijke zelf’ meer waardeert. Je zelfverzekerd voelen in je eigen lichaam heeft een positief effect op je welzijn.

Genitale gezondheid

Tenslotte is naakt slapen in de winter ontzettend goed voor je genitale gezondheid. Waarom? Het zorgt ervoor dat het ‘ademt’ in deze area en het voorkomt dat het te warm en te klam wordt daar beneden. Ook voorkomt het een schimmelinfectie, gezien dit vaak wordt veroorzaakt door te weinig ‘ventilatie’ (door bijvoorbeeld strak ondergoed).