Wel of niet terug naar je ex: zo hak je de knoop door

Relaties door Maya Luz

Stel, je relatie is net uit. Je bent er helemaal kapot van en opeens staat je ex voor de deur. Ze willen je terug, maar jij weet niet zo goed of je dit wel wil. Dit is ook een lastige beslissing om te nemen! Zo hak je de knoop door.

Lees ook: Is jouw date je aan het love bomben? Zo herken je het

Ga na waarom het uit is gegaan

Break-ups zijn moeilijk en zeker in het begin krijg je misschien het gevoel dat je terug wil naar je ex. Je mist ze, wat logisch is. Maar veel relaties gaan uit met een goede reden. Je partner gaat bijvoorbeeld vreemd of ze hebben je pijn gedaan op een andere manier. Het kan ook zijn dat jullie levens niet goed samengaan. Voordat je besluit om je ex terug te nemen, is het goed om even stil te staan bij de reden achter de break-up. Zeker als de ander jou pijn heeft gedaan, moet je bij jezelf nagaan hoe groot het risico is dat je neemt als je teruggaat. Zouden ze het nog een keer doen? Is die pijn het waard?

Vraag aan je ex waarom ze de relatie weer op willen pakken

Als je ex degene is die graag weer bij elkaar wil komen, dan is het goed om hier over in gesprek te gaan. Zeker als zij degene waren die het uit heeft gemaakt is dit van belang. Waardoor zijn ze van gedachte veranderd? Is dat volgens jou een goede reden of heb je zo je twijfels? Een ex die spijt heeft van hun beslissing komt soms heel overtuigend over als ze je terug proberen te winnen. Maar trap hier niet in. Ken je eigenwaarde en laat je niet overhalen om een relatie in te stappen die je eigenlijk niet meer wil.

Ga bij jezelf na hoe je je voelde tijdens de relatie

Zeker als het net uit is, blijf je soms hangen in de mooie herinneringen aan jullie relatie. Je herinnert je alleen de goede dingen, maar laat de negatieve dingen even achterwegen. Het is niet gek dat je dat doet. Je bent nu verdrietig om het verlies van de relatie. Maar wanneer je de keuze maakt over of je terug wil naar je ex, confronteer je jezelf met de hele waarheid. Hoe voelde je je tijdens de relatie? Is die emotie iets anders dan positief? Dan raden we je aan om niet terug te gaan.

Vraag je vrienden om advies

Weet je het zelf echt niet? Dan kun je altijd je vrienden om advies vragen. Zij hebben je relatie van een afstandje bekeken en je waarschijnlijk regelmatig gesteund wanneer er iets niet goed ging tussen jullie. Leg ze het idee van teruggaan naar je ex eens voor en kijk hoe ze hierop reageren. Aan hun reactie lees je al heel veel af. Trekken ze wit weg? Dan is je antwoord overduidelijk nee.

Weet je het niet zeker? Geef het nog wat meer tijd

Tot slot kun je altijd aan je ex vragen om je nog wat meer tijd te geven. Zeker als de relatie pas kort geleden is uitgegaan, heb je tijd nodig om de break-up te verwerken. Zeker als je nog in je verdriet zit, is het makkelijk om snel terug te rennen. Maar geef hier niet aan toe. Gun jezelf de tijd om je opties te overwegen. Als je ex echt om je geeft, gunnen ze je de tijd die je nodig hebt.

Lees ook: Help, je ziet je ex iedere dag: zo ga je hiermee om