Help, je ziet je ex iedere dag: zo ga je hiermee om

Single & daten door Maya Luz

Oké stel, je hebt een relatie gehad met een klasgenoot, collega of iemand anders die je nu iedere dag moet zien. Elkaar constant zien na de break-up is niet fijn, maar soms kan je er niks aan doen. Dit is hoe je omgaat met je ex regelmatig zien.

Lees ook: Dit is waarom jij en je nieuwe partner in gesprek moeten over vreemdgaan

Maak afspraken

Met je ex praten is waarschijnlijk niet iets waar je nu op zit te wachten, maar helaas moet het even. Zeker als jullie voor langere periodes met elkaar in dezelfde ruimte moeten zijn of zelfs moeten samenwerken, is dit cruciaal. Door even te praten over hoe jullie met elkaar om zullen gaan vanaf nu, halen jullie wat van de ongemakkelijkheid uit de situatie. Bespreek hoe jullie met elkaar omgaan als jullie bij elkaar moeten zijn. Maak bijvoorbeeld afspraken over hoe jullie tegen elkaar praten, of jullie überhaupt met elkaar praten en ook over hoe jullie over elkaar praten naar anderen toe. Jullie kunnen namelijk ook te maken krijgen met gemeenschappelijke vrienden die informatie willen over jullie break-up. Logisch, maar houd de situatie respectvol. Anders maken jullie het voor jezelf alleen maar vervelender.

Houd je verdriet zoveel mogelijk thuis

Je ex zien kan erg emotioneel zijn. Hoe emotioneel dit is hangt af van een hoop verschillende factoren. Denk aan hoe lang de relatie duurde of hoe jullie uit elkaar zijn gegaan. Het kost flink wat kracht om je groot te houden als jullie elkaar zien en wij snappen dit volledig. We raden daarom aan om een soort scheiding te creëren tussen je thuisgevoelens en je buiten-de-deurgevoelens. Probeer je thuisgevoelens thuis te laten wanneer je het huis verlaat. We weten dat dit ontzettend moeilijk is, maar als je je ex regelmatig onder ogen moet komen is dit een goede strategie om te voorkomen dat je een emotioneel wrak wordt in het openbaar.

Stel een vertrouwenspersoon aan

Oké, je hebt je thuisgevoelens en buiten-de-deurgevoelens gescheiden, maar soms is het heel erg moeilijk om je thuisgevoelens echt thuis te laten. Dit is hartstikke logisch! Voor situaties waarin je je niet in kan houden en je emoties het overnemen, is het goed om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit is iemand die weet van de situatie, maar die niet per se bevriend is met je ex. Hierdoor kunnen ze naar je luisteren en je helpen zonder dat ze je ex in bescherming nemen of alle informatie naar hen doorspelen. Bij deze persoon kan je even je hart luchten zonder oordelen, wat echt een lifesaver kan zijn. Kies hiervoor het liefst een persoon uit die makkelijk te bereiken is of iemand die je ook dagelijks ziet. Denk hierbij aan een collega, klasgenoot, huisgenoot of goede vriend(in).

Lees ook: 5x signalen dat je je verveelt in je relatie