Dit is waarom jij en je nieuwe partner in gesprek moeten over vreemdgaan

Relaties door Maya Luz

Vreemdgaan, het is niet bepaald een leuk onderwerp om over te praten. Als je het ooit hebt meegemaakt, weet je hoe pijnlijk dit kan zijn. Toch raden we aan om hier met een nieuwe partner eens goed over in gesprek te gaan. Weten waarom? Wij leggen het uit.

Lees ook: Waarom doet een situationship break-up soms zo veel pijn?

Vreemdgaan als gespreksonderwerp

Vreemdgaan is zeker geen leuk gespreksonderwerp. Je staat niet te popelen om hier over te beginnen, wij snappen dat. Toch vinden we dat praten over vreemdgaan erg belangrijk is voor een nieuwe relatie. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste is het belangrijk om grenzen te stellen met je partner. We denken namelijk snel dat het duidelijk is wat wel onder vreemdgaan valt en wat niet. Het lijkt allemaal vrij logisch, maar dit is het niet altijd. Ga daarom in gesprek met je partner over wat zij zouden bestempelen als vreemdgaan en wat niet en ga dit ook na voor jezelf. Op deze manier kunnen jullie situaties voorkomen waarbij iemand een grens overschrijdt zonder dit door te hebben.

Vervolgens is het ook goed om het onderwerp te bespreken om vertrouwen op te bouwen. Maak bijvoorbeeld afspraken waar dit nodig is. Sommige mensen hebben meer moeite met een partner vertrouwen en dat is niet erg. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspraken maken over het delen van locaties of het inzien van elkaars telefoon. Het kan namelijk erg geruststellend zijn om te weten waar je partner is, maar zorg ervoor dat je geen politieagent wordt. De privacy van je partner is belangrijk.

Tot slot is het nuttig om het gesprek over vreemdgaan te openen als je er zelf ervaring mee hebt gehad. Denk er hierbij aan dat je een ex hebt die vreemdging. Hierdoor heb je bijvoorbeeld wat meer moeite met bepaalde situaties. Dit bespreekbaar maken is juist goed in de vroege stadia van een relatie. Het is altijd beter om zorgen uit te spreken voordat het problemen veroorzaakt.

Hoe kun je dit gesprek het beste aanpakken?

Wil jij het gesprek over vreemdgaan aangaan met je partner? Dan hebben wij een aantal tips voor je! Ten eerste raden we aan om dit gesprek altijd face to face te voeren. Doe dit niet via de app of telefonisch. Het is belangrijk om allebei actief deel te nemen aan dit gesprek, afleiding is dus niet welkom. Voer dit gesprek daarom op een rustig moment waarop jullie allebei goed kunnen deelnemen aan het gesprek. Zit even op de bank met z'n tweetjes, leg jullie telefoons aan de kant en neem hier even goed de tijd voor. Achteraf merken jullie dat dit een erg waardevol gesprek is.

Ziet jouw partner dit gespreksonderwerp aansnijden als iets negatiefs? Leg dan uit waarom je dit gesprek wilt voeren en waarom dit belangrijk voor jou is. Wanneer het onderwerp nog steeds wordt ontweken, dan is er misschien meer aan de hand.

Lees ook: Dit type koppel blijft vaak het langst samen