Dit zijn de beste manieren om niet somber te worden van koud weer

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Bah, wat is het toch vreselijk weer buiten. Het regent, het is koud en het wordt ook nog eens zo vroeg donker. In deze tijd van het jaar kunnen mensen last krijgen van sombere gevoelens. Herken jij jezelf hierin? Dit zijn onze beste tips. om dit te voorkomen.

Lees ook: Tips om je huis lekker warm te houden deze winter

Maak je huis extra knus

Als het buiten donker en grauw is, kunnen we daar ons humeur flink door laten verpesten. Maar als het binnen lekker warm en knus is, kan dit een enorm verschil maken. We snappen dat de verwarming aangooien niet altijd een optie is. Wat je wel kunt doen is investeren in knusse dekentjes of zelfs een warmtedeken. Zet ook lekker kaarsen aan en zet een kopje thee voor jezelf. Een knus gevoel hebben in huis kan het zware gevoel van dit nare weer enorm verlichten.

Houd jezelf bezig (en daarmee ook warm)

Actief blijven is erg belangrijk wanneer je merkt dat je somber wordt in de winter. Ga lekker sporten, al is het in de sportschool of thuis op een matje. Lekker in beweging blijven is goed voor je lichaam en geest. Bewegen maakt ook geluksstofjes vrij namelijk! Naast sporten kun je je ook bezighouden met andere activiteiten die je blij maken. Denk aan lezen, koken, een nieuwe DIY uitproberen. Er is genoeg te doen!

Kom alsnog lekker naar buiten

We weten dat het koude weer nou niet bepaald uitnodigend is. Toch is af en toe buiten komen erg goed om somberheid tegen te gaan. Ga eens lekker wandelen door het bos en ga op zoek naar mooie paddenstoelen. In deze tijd van het jaar valt er nog zo veel prachtige natuur te bewonderen. Maar we snappen het natuurlijk als je tijdens een harde regenbui lekker binnenblijft. We raden aan om minimaal één keer per dag even een frisse neus te halen.

Spreek af met vrienden en familie

Als het zo koud is, krijgen we snel de neiging om thuis te blijven. En als we thuis gaan zitten zijn we meestal een beetje alleen en dat is niet goed voor de somberheid. Het is dus met deze kou erg belangrijk om je sociale contacten goed te onderhouden. Organiseer eens een spelletjes avond met je vrienden of ga eens een keer langs bij je ouders voor een kopje koffie. Je sociale contacten zijn vooral nu erg belangrijk als je van jezelf weet dat je snel somber wordt in de winter. Zij kunnen een enorm verschil maken.

Probeer lichttherapie

Merk je echt dat het weer en het feit dat het zo vroeg donker wordt ervoor zorgt dat je somber wordt? Dan raden we zeker aan om je eens te verdiepen in licht therapie. Door een tekort aan zonlicht gaat ons lichaam namelijk meer melatonine aanmaken en daar worden we slaperig van. Licht therapie kan deze overtollige aanmaak van melatonine verminderen zodat jij je een stuk minder somber voelt. Mocht je hier interesse in hebben, dan raden we aan om hier over in gesprek te gaan met een medische professional.

Lees ook: Sta jij in wacht modus? Dit is hoe dat je productiviteit dwarsboomt