Sta jij in wacht modus? Dit is hoe dat je productiviteit dwarsboomt

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Stel, je hebt om drie uur 's middags een belangrijke afspraak. Dan heb je nog een groot gedeelte van je dag voor de afspraak vrij om andere dingen te doen toch? Je kan werk gerelateerde dingen doen, boodschappen doen of sporten. Voor sommige mensen is dit niet zo simpel, zij komen vast te zitten in de wacht modus. Dit is hoe wacht modus jouw productiviteit dwarsboomt.

Lees ook: Hoe kun je iemand met psychische klachten het beste helpen?

Wat is wacht modus?

Wacht modus houdt simpelweg in dat je je leven even op pauze zet voorafgaand aan een belangrijke afspraak. Je hebt in de middag iets staan, dus ga je er de rest van de dag enkel naartoe leven. Je krijgt anxiety van het idee dat je iets anders gaat doen voor je afspraak, dus doe je niks. Je zit letterlijk een een wacht modus. Je dag bestaat nu puur uit wachten totdat het tijd is om naar je afspraak toe te gaan. In de wacht modus terecht komen is herkenbaar voor veel mensen. En je ervaart het het meest voorafgaand aan belangrijke of spannende afspraken zoals afspraken bij de dokter, sollicitatiegesprekken of examens.

@nervouschicken #waitingmode ♬ Just A Girl - No Doubt

Waar komt wacht modus vandaan?

In de wacht modus terecht komen kan iedereen overkomen, maar het komt vooral voor bij mensen met ADHD. Je doet het omdat je angstig wordt van het idee dat je nog iets moet doen voor je belangrijke of spannende afspraak. Je neemt andere stressvolle factoren weg zodat je je kan focussen op deze grote factor. Het niet willen doen van andere dingen, kan ook door anxiety komen. Je krijgt stress van het idee dat je andere dingen moet doen, want wat nou als het langer duurt dan je had gepland, of wat nou als je in de file komt te staan onderweg terug van de supermarkt. Je zet jezelf dan in de wacht modus om het gevoel te krijgen dat je meer controle hebt.

Wanneer je jezelf in wacht modus zet zonder een rationele reden, kan het zijn dat je last hebt van executive dysfunction. Onze executive functies heeft te maken met hoe we dingen plannen, prioriteiten stellen en onze verantwoordelijkheden organiseren. Wanneer je regelmatig moeite hebt met deze zaken op een rijtje krijgen, kan het zijn dat executive dysfunction daar de reden voor is.

Zo ga je het beste met wacht modus om

Heb je het idee dat je in de wacht modus zit en niks anders kan doen dan naar de klok staren? Dan is het niet handig om jezelf te gaan dwingen om alsnog andere dingen te gaan doen. Je creëert hiermee alleen maar extra anxiety, en dat kunnen we nu niet gebruiken. Wel kun je gebruikmaken van verschillende mindfulness technieken. Kijk bijvoorbeeld om je heen en focus je op wat je zintuigen waarnemen. Hoe ruikt de ruimte? Hoe voelt de stoel waarop je zit? Haal ondertussen diep adem. Hiermee kan je je anxiety verlichten. Wie weet krijg nu toch de neiging om even snel de stofzuiger door de kamer te halen terwijl je wacht.

Lees ook: Dit is hoe het voelt om geen interne monoloog te hebben