Hoe ga je ermee om als iemand je heeft bedrogen?

Psyche & spiritualiteit door Zita

Wanneer iemand je bedriegt, op welke manier dan ook, is dat een echte steek in je rug. Zeker als het gaat om iemand waar je veel om geeft. Of het nu je partner, je beste vriendin of één van je ouders is, het is moeilijk om hiermee om te gaan. Je krijgt wantrouwen en voelt je verdrietig. Hoe ga je ermee om als iemand je heeft bedrogen? Dat vertellen we in dit artikel.

Je bent bedrogen, maar waarom bedriegen mensen?

Er is niet één reden waarom mensen bedriegen. Het heeft allerlei verschillende oorzaken. Misschien heeft iemand simpelweg heel weinig empathie en is het moeilijk voor ze om zich in jou te verplaatsen. Of misschien komt het uit onzekerheid. Zijn ze egoïstisch. Of misschien heb jij wel hele hoge verwachtingen van mensen en voldoen zij hier niet aan waardoor je je bedrogen voelt. Wat de reden ook is, het is soms moeilijk te doorgronden en om hiermee om te gaan. Daarom is het goed om aan de slag te gaan met je eigen mental health en te leren hoe je ermee omgaat als mensen je bedriegen in de toekomst.

Stel geen hoge verwachten

We noemden het net al even kort, maar stel geen hoge verwachtingen aan mensen. Want, hoe meer verwachtingen je hebt, hoe meer dit leidt tot teleurstellingen. Als jij van je beste vriendin verwacht dat zij nooit met jouw ex afspreekt en dit gebeurt wel, leidt dit tot grote teleurstellingen en voelt het alsof zij jou bedriegt als vriendin. Een terechte teleurstelling natuurlijk, maar het is goed om naar je onderbuikgevoel te luisteren. Denk je dat zij zoiets wel zou doen? Stel je verwachtingen dan wat lager en neem wat meer afstand, zodat het ook minder pijnlijk is als zoiets gebeurt. Daarbij is het dan waarschijnlijk ook geen échte vriendin.

Dit geldt ook voor andere personen. Verwacht je van je partner dat hij jou altijd ophaalt van je werk, maar bezoekt hij liever een vriend? Dan voel je je misschien bedrogen. Stel dus geen hoge verwachtingen.

Wees transparant  in de toekomst

Als je een nieuwe vriendschap of relatie aangaat, wees dan transparant. Laat weten dat je in het verleden op een bepaalde manier bent bedrogen en hoe dit voor jou was. Als je dit vertelt en jullie er hetzelfde in staan, is de kans veel kleiner dat die persoon jou hetzelfde aandoet.

Lees ook: 10 redenen om je toxic vriendschap nu te beëindigen

Geen vertrouwen meer

Wanneer iemand je heeft bedrogen, is de kans groot dat je geen vertrouwen meer hebt in die persoon. Sterker nog, de kans is groot dat je ook in andere personen minder vertrouwen hebt. Want als diegene jou kon bedriegen, kan iedereen dat. Hoe ga je om met deze gedachten en krijg je wél vertrouwen in mensen? Trek de juiste mensen aan. Je weet natuurlijk nooit 100% zeker dat iemand je nooit gaat bedriegen. Maar, als je met mensen omgaat die dezelfde normen en waarden hebben als jij en met mensen omgaat die jou energie geven in plaats van energie kosten, is de kans veel kleiner dat je wordt bedrogen.

Weer vertrouwen krijgen in mensen

Als eerst is het goed om te weten dat wanneer iemand je wél nog eens bedriegt, het altijd goed met je komt. Omdat je deze situatie al eens eerder hebt meegemaakt, herken je misschien ook signalen wanneer iemand je misschien bedriegt. Stel je hebt een vriendin die je ooit heeft geghost en je bouwt een nieuwe vriendschap op, let dan goed om het gedrag van deze persoon. Komt deze persoon geen beloftes na? Komt alles alleen vanuit jou? Takes notes! Het is zeker mogelijk dat deze persoon je (al dan niet onbedoeld) gaat bedriegen. Om een steek in je rug te voorkomen, neem je dus afstand van deze persoon.

Onze ervaringen beïnvloeden ons. Dat is ook de bedoeling, als het maar op een goede manier is. Het is belangrijk om je niet machteloos te voelen door een slecht ervaring. Ook is het belangrijk dat we niet stoppen met het nemen van risico’s en het leven ten volste leven. Daar doe je jezelf goed aan. En kom je toch een toxic person tegen die je bedriegt? Zie dat dan als een levensles.